Γερμανία: Εισήγηση για νομιμοποίηση της άμβλωσης στην αρχή της κύησης

Διαβάζεται σε 2'
amvlosi diamartiria
Διαμαρτυρία κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων iSTOCK

Eπιτροπή διορισμένη από τη γερμανική κυβέρνηση προτείνει να νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης.

Η Γερμανία θα πρέπει να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, πρότεινε σήμερα επιτροπή διορισμένη από την κυβέρνηση.

Η άμβλωση είναι παράνομη στη Γερμανία με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν κινδυνεύει η ζωή της εγκύου ή αν η εγκυμοσύνη είναι προϊόν βίαιου εγκλήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στις 12 εβδομάδες από τη σύλληψη.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι αμβλώσεις πραγματοποιούνται ευρέως και σπανίως διώκονται τα εμπλεκόμενα μέρη.

Τον περασμένο χρόνο, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς όρισε μια επιτροπή που απαρτίζεται από 18 ειδικούς από τους τομείς της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Βιοηθικής και της Δικαιοσύνης με στόχο την αναζήτηση πιθανών νέων κανονισμών. Οι συστάσεις της επιτροπής πρόκειται να δημοσιοποιηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η επιτροπή σύστησε επίσης να παραμείνει απαγορευμένος ο τερματισμός της κύησης, όταν ένα έμβρυο καθίσταται βιώσιμο, κάτι που εκτιμάται ότι συμβαίνει γύρω στην 22η εβδομάδα της κύησης, και να αποφασίσουν οι βουλευτές για τους κανονισμούς που θα διέπουν τα πρώτα και τα τελευταία στάδια μιας εγκυμοσύνης.

Εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα αποδεχτεί τις εισηγήσεις της επιτροπής. Ορισμένα μέλη της συντηρητικής αντιπολίτευσης έχουν πει ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της όποιας σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης.

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα θέμα που διχάζει τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Νωρίτερα φέτος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι επιθυμεί να εγγυάται η ΕΕ το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη της των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Το 2022 η Γερμανία κατήργησε έναν νόμο από την ναζιστική περίοδο, ο οποίος απαγόρευε στους γιατρούς που πραγματοποιούσαν αμβλώσεις να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες για τη διαδικασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα