Γερμανία: Νέα απόρριψη αιτήματος για φυλάκιση του Πουτζντεμόν

Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν
Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν AP

Γερμανός εισαγγελέας είχε ζητήσει την προφυλάκιση του Καταλανού, υποστηρίζοντας πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να διαφύγει

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη νέο αίτημα της εισαγγελίας να φυλακισθεί ο υποστηρικτής της ανεξαρτησίας, Καταλανός αξιωματούχος Κάρλες Πουτζντεμόν, εν αναμονή μιας απόφασης μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες για ενδεχόμενη έκδοσή του στην Ισπανία.

Έπειτα από μια πρώτη μάταιη προσπάθεια τον περασμένο μήνα, ο Γερμανός εισαγγελέας, που έχει αναλάβει την υπόθεση, ζήτησε και πάλι την προφυλάκιση του Πουτζντεμόν υποστηρίζοντας πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να διαφύγει. Όμως η επιχειρηματολογία του απορρίφθηκε από το αρμόδιο περιφερειακό δικαστήριο του Σλέσβιχ-Χολστάιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του τελευταίου.

ADVERTISING

Το ίδιο δικαστήριο της βόρειας Γερμανίας είχε ήδη διατάξει τον Απρίλιο την απελευθέρωση του επικεφαλής του καταλανικού αυτονομισμού εν αναμονή της εξέτασης της ουσίας του αιτήματος έκδοσης που διατυπώθηκε από την Ισπανία.

Η Μαδρίτη έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και θέλει να τον δικάσει για εξέγερση και κατάχρηση κεφαλαίων επειδή ανακήρυξε πέρυσι την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Όμως η γερμανική δικαιοσύνη εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά την εγκυρότητα αυτών των κατηγοριών βάσει του γερμανικού εθνικού δικαίου.

Η γερμανική εισαγγελία από την πλευρά της εκτιμά πως οι απαντήσεις που έδωσε η Ισπανία για να δικαιολογήσει τις διώξεις είναι πειστικές. Σύμφωνα με την εισαγγελία, το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διαφυγής του Πουτζντεμόν, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου στη Γερμανία ενώ επεδίωκε να φθάσει στο Βέλγιο, όπου είχε αρχικά αυτοεξορισθεί.

Όμως το αρμόδιο δικαστήριο απάντησε πως «δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο διαφυγής» και υπογράμμισε πως ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας συμμορφώνεται με τους όρους του δικαστικού ελέγχου του.

Για τη γερμανική εισαγγελία, οι επιπλέον πληροφορίες που διαβιβάσθηκαν από τη Μαδρίτη για να στηρίξει το αίτημά της, κυρίως βίντεο, εικονίζουν «πράξεις βίας εναντίον της ισπανικής αστυνομίας» από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, γεγονός που δικαιολογεί, κατά την εισαγγελία, την άσκηση διώξεων για εξέγερση.

Η εισαγγελία πρόσθεσε την Τρίτη ότι σε λίγο θα ζητήσει επισήμως από το δικαστήριο να εγκρίνει την έκδοση του πρώην προέδρου της Καταλονίας στην Ισπανία.

Ωστόσο το αρμόδιο δικαστήριο, που θα έχει την τελευταία λέξη, έχει αφήσει μέχρι τώρα να εννοηθεί πως δεν έχει πειστεί από τις κατηγορίες για εξέγερση. Μένει να γίνει γνωστό αν θα εγκρίνει ή όχι την έκδοση του Πουτζντεμόν για λιγότερο σοβαρές κατηγορίες περί κατάχρησης δημοσίων κεφαλαίων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πουτζντεμόν, Γερμανία, Καταλονία, Ισπανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ογκώδης διαδήλωση στη Βαρκελώνη για τους φυλακισμένους πολιτικούς

Πουτζντεμόν: Να ζήσει μόνιμα στο Βέλγιο θέλει ο Καταλανός

Κατέβαλε την εγγύηση και αποφυλακίστηκε ο Πουτζντεμόν

SHARE:

24Media Network