Γερμανία: Περιμένουμε η Τουρκία να κινηθεί πιο εντατικά στο θέμα των διακινητών προσφύγων

Γερμανία: Περιμένουμε η Τουρκία να κινηθεί πιο εντατικά στο θέμα των διακινητών προσφύγων

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η χώρα του περιμένει από την Τουρκία, μετά τη κοινή τους συμφωνία, να αναλάβει περαιτέρω ενέργειες για το θέμα των διακινητών προσφύγων

"Περιμένουμε από την Τουρκία να κινηθεί πιο εντατικά και με μεγαλύτερη συνέπεια εναντίον των διακινητών", δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στο ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση, με την ανεξέλεγκτη δράση των διακινητών στο Αιγαίο, μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, πρέπει να θεωρείται από όλους απαράδεκτη.

"Καλύτερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων - που δεν αφορά μόνο το Αιγαίο - πρέπει πρώτα από όλα να σημαίνει ότι σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν πλέον να δρουν όπως θέλουν οι διακινητές. Πρώτος στόχος είναι να μην πνίγονται πλέον τόσοι πολλοί άνθρωποι, να μην τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο και να μην μπορούν εκεί να γίνονται δουλειές δισεκατομμυρίων με δουλεμπόριο. Είναι ένας ξεκάθαρος κοινός στόχος για τον οποίο πρέπει να εργαστούμε", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δώσει επιχειρησιακές λεπτομέρειες, αλλά επισήμανε: "Δεν έχω να αποκλείσω τίποτα εδώ. Σας παραπέμπω στις κοινές ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί η αποτελεσματική φύλαξη. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει βεβαίως σε αυτό εντατικά, διότι έχει και ιδιαίτερο συμφέρον. Τόσο εμείς όσο και πολλά άλλα κράτη είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα και σε αυτό και σε άλλα επίπεδα".

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε δε ότι "η κατάσταση, όπως είναι τώρα μεταξύ δύο χωρών, οι οποίες στο κάτω κάτω είναι μέλη του ΝΑΤΟ, με τους διακινητές να μπορούν να δρουν σχεδόν ανενόχλητοι και να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, είναι απαράδεκτη και θα έπρεπε να είναι απαράδεκτη και για τις δύο χώρες που αφορά αυτό το θέμα".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι βασική υποχρέωση είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές, όπου διαπιστώνεται ότι κινδυνεύουν, κάτι που, όπως είπε, γίνεται συνεχώς, είτε από πλοία του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στις αφρικανικές ακτές είτε από άλλες διεθνείς ναυτικές μονάδες - γίνεται και στο Αιγαίο . "Αυτή η υποχρέωση, να σώζεις ζωές, υπάρχει. Αλλά υπάρχει και η κοινή υποχρέωση να εμποδίσουμε να τίθενται ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο και να εμποδίσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι βγάζουν δισεκατομμύρια θέτοντας άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο, δηλαδή τους διακινητές, να κάνουν ανεμπόδιστα την δουλειά τους", κατέληξε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE: