Γερμανία: Το αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD σπάει για πρώτη φορά το φράγμα του 10%

An information stand of the party Alternative for Germany (AfD) stands at an election campaign event in front of the Brandenburg Gate in Berlin, Germany, 16 September 2013. Photo: BERND VON JUTRCZENKA
An information stand of the party Alternative for Germany (AfD) stands at an election campaign event in front of the Brandenburg Gate in Berlin, Germany, 16 September 2013. Photo: BERND VON JUTRCZENKA PICTURE ALLIANCE / DPA

Η Alternative für Deutschland, AfD εμφανίστηκε για πρώτη φορά σήμερα να καταλαμβάνει το 10% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Stern

Μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές του επιτυχίες, που του επέτρεψαν να μπει σε τρία κρατιδιακά κοινοβούλια, το κόμμα βρίσκεται πλέον σύμφωνα με αυτή την δημοσκόπηση στην τρίτη θέση στις προθέσεις ψήφου, μετά τους συντηρητικούς (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (42%) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD, 22%), τα δύο κόμματα που κυβερνούν τη Γερμανία έχοντας συγκροτήσει μια κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού.

Η AfD ξεπέρασε το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke, 9%), τους Πράσινους (8%) και το φιλελεύθερο κόμμα FDP (2%), τον άλλοτε ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, το οποίο μοιάζει να βρίσκεται σε πολιτική αποσύνθεση.

Μετά τη Σαξονία, όπου η AfD κατέλαβε το 9,7% των ψήφων, το κόμμα που δημιούργησε την άνοιξη του 2013 ο καθηγητής οικονομίας Μπερντ Λούκε κατέγραψε δύο νέες σημαντικές επιτυχίες στο Βρανδεμβούργο (12,2%) και στη Θουριγγία (10,6%). Νωρίτερα φέτος, η Εναλλακτική για τη Γερμανία κατάφερε να αναδείξει μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πάντως η AfD είχε αποτύχει —για μερικές χιλιάδες ψήφους— να εκλέξει βουλευτές στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το ινστιτούτο Forsa διεξήγαγε τη δημοσκόπηση αυτή σε ένα δείγμα 2.501 προσώπων, αντιπροσωπευτικό του γερμανικού εκλογικού σώματος, από την 15η ως τη 19η Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό στατιστικού λάθους της έρευνας είναι ±2,5%, όπως διευκρίνισε το ίδιο.

Το αποτέλεσμα της έρευνας σηματοδοτεί μια άνοδο 3% για το κόμμα αυτό μέσα σε μία εβδομάδα.

Το κόμμα, το οποίο ζητεί τη διάλυση του ευρώ, εμφανίστηκε από το πουθενά και αυξάνει σταθερά τα ποσοστά του, αντλώντας υποστήριξη από τους Γερμανούς που αντιτίθενται στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετώπισε την οικονομική κρίση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network