Γερμανία: Ξεπέρασε το 1 ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού – Φόβοι για νέο κύμα

Γερμανία: Ξεπέρασε το 1 ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού – Φόβοι για νέο κύμα
Glomex

Σύμφωνα με τα τωρινά επιδημιολογικά στοιχεία στη Γερμανία, ένας ασθενής μεταδίδει τον ιό σε πάνω από έναν άνθρωπο, δηλαδή τα κρούσματα αυξάνονται.

Φόβους για νέο κύμα της νόσου COVID-19 εγείρουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στη Γερμανία, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως αναφέρει το Euronews.com, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής του νέου κορονοϊού από το 0,65 της Τετάρτης εκτοξεύθηκε στο 1,13 την Κυριακή. Με άλλα λόγια, ένας ασθενής μεταδίδει τον ιό σε πάνω από έναν άνθρωπο, δηλαδή τα κρούσματα αυξάνονται. Οι αρχές έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει ότι προκειμένου να θεωρηθεί ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο, ο δείκτης R0 πρέπει να βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1,0.

Στo Σόνεμπεργκ της Nότιας Θουριγγίας καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες περισσότερα από 150 νέα κρούσματα, με επίκεντρο το νοσοκομείο της περιοχής, όπου έχουν μολυνθεί και μέλη του προσωπικού. Οι αρμόδιες αρχές ανέστειλαν ήδη από το βράδυ της Παρασκευής την υποδοχή νέων ασθενών, ωστόσο το τμήμα επειγόντων περιστατικών εξακολουθεί να λειτουργεί με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Νέα κρούσματα εντοπίστηκαν όμως και στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο σε σχέση με το νοσοκομείο.

Τουλάχιστον 205 είναι τα νέα κρούσματα και στο Κόσφελντ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με την έξαρση του κορονοϊού να ξεκινά από εργοστάσιο επεξεργασία κρέατος στην περιοχή. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές που διενήργησαν περισσότερα από 900 τεστ στο εργοστάσιο, οι περίπου 1200 εργαζόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να στέκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, ενώ ζουν σε διαμερίσματα ανά τέσσερα ή πέντε άτομα. Οι περισσότεροι προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Λόγω της εξέλιξης, στην περιοχή του Κόσφελντ, καθώς και σε άλλα σημεία του κρατιδίου, έχει ήδη αναβληθεί η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Μικρή υπέρβαση του ορίου των νέων κρουσμάτων διαπιστώθηκε ακόμη στην πόλη Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας, όπου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα 50,5 νέα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους.

Συνολικά πέντε περιοχές έχουν ξεπεράσει το όριο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, ενδεχομένως δικαιώνοντας όσους επέκριναν την καγκελάριο Μέρκελ, λέγοντας πως ήρε τους περιορισμούς πρόωρα όταν ενέδωσε στις πιέσεις των κρατιδιακών πρωθυπουργών. Ωστόσο ακριβώς αυτό το όριο είναι που έθεσε η Μέρκελ για την επαναφορά του lockdown. Αντικείμενο της κριτικής προς την καγκελάριο είναι πως παραχώρησε πολλές εξουσίες στα ομόσπονδα κρατίδια για τη διαχείριση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες στην έβδομη παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων Γερμανία διαδηλώνουν κατά των περιοριστικών μέτρων, ισχυριζόμενοι πως θίγουν τα ατομικά τους δικαιώματα. Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και καθηγητής επιδημιολογίας, προειδοποίησε ότι η COVID-19 ενδέχεται να αρχίσει να μεταδίδεται ξανά με γοργούς ρυθμούς, αφού είδε μεγάλα πλήθη πολιτών να βρίσκονται στους δρόμου της Κολονίας. «Θα πρέπει να αναμένουμε ότι το R0 θα ξεπεράσει το 1 και θα επιστρέψουμε στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», τόνισε.

«Είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα εξακολουθήσει να μειώνεται, όπως τις προηγούμενες εβδομάδες, ή αν θα αυξηθεί ξανά», σχολίασε το ινστιτούτο σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, προσθέτοντας ότι «η αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής απαιτεί στενή παρακολούθηση της κατάστασης».

Παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, η Γερμανία έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των νεκρών κυρίως χάρη στη διενέργεια πολλών διαγνωστικών τεστ και στο υγειονομικό της σύστημα, το οποίο λειτουργεί καλά και έχει πολλούς πόρους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινσιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, την Κυριακή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 169.218, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 7.395.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα