Γερμανικά ΜΜΕ: Μάχη για την πολιτική της επιβίωση δίνει η Μέρκελ

German Chancellor Angela Merkel gives a statement after the pre-talks on forming a new German government failed early Monday, Nov. 20, 2017 in Berlin. (Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)
German Chancellor Angela Merkel gives a statement after the pre-talks on forming a new German government failed early Monday, Nov. 20, 2017 in Berlin. (Bernd von Jutrczenka/dpa via AP) AP

Τα δύσκολα έχουν ξεκινήσει για την Μέρκελ μετά την αποτυχία των διερευνητικών επαφών για κυβέρνηση Τζαμάικα. Για γερμανικό Brexit κάνει λόγο ο τύπος καταλογίζοντας και στα 4 κόμματα τακτικισμούς και έλλειψη ευθύνης

Όλοι οι σχολιαστές του γερμανόφωνου τύπου συμφωνούν ότι μετά την αποτυχία των διερευνητικών επαφών για κυβέρνηση συνασπισμού «Τζαμάικα» η Γερμανία μπαίνει σε «ταραγμένους καιρούς». Μια δύσκολη εποχή για τους κατοίκους της, που έχουν συνηθίσει στη σταθερότητα και τη ρουτίνα.

Για κυβερνητική κρίση με κανένα νικητή, παρά μόνο ηττημένους και με ανοιχτό το εάν και πότε θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη χώρα, κάνει λόγο το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση.

«Για την καγκελάριο Μέρκελ και τον αρχηγό του (βαυαρικού) Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ η αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών αποτελεί καταστροφή», επισημαίνει η Handelsblatt. «Ο κ.Ζεεχόφερ συνέδεσε την πολιτική τύχη του με τις διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, αλλά και η κ. Μέρκελ δίνει μάχη για την πολιτική της επιβίωση. Το κύρος της μετά το αδύναμο εκλογικό αποτέλεσμα έχει υποστεί ρωγμές και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να διαβρώνεται. Η αποτυχία της «Τζαμάικα» είναι δική της αποτυχία, η αποτυχία αυτή έδειξε ότι η μέθοδος Μέρκελ, η σύνδεση του άνευ ορίων πραγματισμού με τη μέγιστη ιδεολογική ευελιξία, έφτασε στο τέλος της. Όμως, πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ασαφές με πιο τρόπο η χώρα θα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση». Ο σχολιαστής περιγράφει την κατάσταση ως «παρόμοια με ένα γερμανικό Brexit ή με το βράδυ των αμερικανικών εκλογών με τη νίκη Τραμπ, όπου όλοι νόμιζαν ότι στο τέλος τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα και ότι η πολιτικο-κρατική λογική θα υπερίσχυε των κομματικών συμφερόντων. Όμως τα πράγματα ήρθαν αλλιώς».

Η Handelsblatt επικρίνει επίσης όλα τα κόμματα τα οποία συμμετείχαν στις διερευνητικές συζητήσεις: «Η «Τζαμάικα» κατέρρευσε και αντί να επικρατεί θρήνος και οδυρμός, έχει ξεκινήσει ένα αναξιοπρεπές παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών και αναζήτησης του ενόχου», σημειώνει ο σχολιαστής της. «Αντί να γίνεται αυτό, καλό θα ήταν τα τέσσερα κόμματα να κάνουν την αυτοκριτική τους. Όλα τα κόμματα δεν αντελήφθησαν τις ευκαιρίες που κρύβονταν πίσω από αυτήν την κομματική συγκυρία και την ώθηση που θα μπορούσε να δώσει για τον εκσυγχρονισμό της Γερμανίας. Αλλά βέβαια οι κομματικοί τακτικισμοί βάρυναν περισσότερο από ό,τι η ευθύνη απέναντι στη χώρα».

Τέλος, την προοπτική του πολιτικού τέλους της Μέρκελ προδιαγράφει η ελβετική Neue Zuercher Zeitung, σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών. «Ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν παραιτηθεί η κ. Μέρκελ. Σε αυτήν την περίπτωση η εποχή της πιο ισχυρής γυναίκας του κόσμου, της κόρης πάστορα, θα ήταν λίγο πριν το τέλος της, παρά τη βούλησή της μετά από 12 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην καγκελαρία να παραμείνει εκεί για ακόμη άλλα τέσσερα χρόνια. Για τη Γερμανία αυτό θα σήμαινε τον πιο καυτό πολιτικά χειμώνα της ιστορίας της».

Πηγές:Deutsche Welle, Spiegel Online, Handelsblatt, Neue Zuercher Zeitung / Φωτό: Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Ναυάγιο' στη Τζαμάικα: Ξανά στις κάλπες οι Γερμανοί;

Διχασμένη η Γερμανία: 'Τζαμάικα' ή εκλογές;

SHARE: