Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα είναι ένα κράτος που παράγει μόνο χρέη

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα είναι ένα κράτος που παράγει μόνο χρέη
SOOC

Πώς βλέπουν οι γερμανικές εφημερίδες το θέμα της Ελλάδας την επομένη ενός ακόμη ναυαγίου στη διαπραγμάτευση που έχει αφήσει τα πάντα στον αέρα. Το πελατειακό κράτος, η κλονισμένη ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη και ο αγώνας Τσίπρα να πείσει την αριστερή πλατφόρμα

Το σχόλιο της Deutsche Welle αναφέρεται στον κλονισμό της εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Ο Μπερντ Ρίγκερτ γράφει σχετικά: «Η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ευρωπαίων, των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης έχει πλήρως κλονιστεί. Ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει μέσα από ένα θαύμα των διαπραγματεύσεων να προστατευθεί από την κατάρρευση, δεν είναι εφικτή μια περαιτέρω συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα».

«Το πρόβλημα δεν είναι τα χρέη του χθες, αλλά τα χρέη του αύριο»

Το σχόλιο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit και του Μίχαελ Τούμαν επικεντρώνεται σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους: «Πολλοί υποστηρίζουν πως ένα κούρεμα του χρέους θα έλυνε το θέμα. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει πίσω τα χρέη της. Αυτό θα πρέπει να το δουν και η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όμως, ένα κούρεμα χρέους δεν λύνει το βασικό πρόβλημα σε καμία περίπτωση. Το πρόβλημα δεν είναι τα χρέη του χθες, αλλά τα χρέη του αύριο! Έτσι όπως έχει διαμορφώσει η Ελλάδα το ασφαλιστικό της σύστημα, το κοινωνικό της σύστημα, τα υπουργεία, o στρατός και έχει οργανωθεί πάνω στο πελατειακό σύστημα, είναι ένα κράτος το οποίο μόνο χρέη παράγει».

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη με τον τίτλο «Έτσι αποτυγχάνει η Ευρώπη». «Η κρίση στην Ευρώπη προκλήθηκε από την απόφαση των κυβερνήσεων τα χρέη των τραπεζών να μετατραπούν σε κρατικά χρέη. Παρόλο που οι κανόνες τους συστήματος των αγορών προβλέπουν ότι επιχειρήσεις που έχουν χρεοκοπήσει θα πρέπει να διακόψουν τις δραστηριότητές τους, μας παρουσιάστηκε ένα νέο στερεότυπο 'ότι οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν'. Σε αυτά τα στερεότυπα οφείλεται ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βγει από την κρίση, διότι πρέπει να πληρώσουμε για τα λάθη, την υπεροψία και την απληστία των τραπεζών».

O Τσίπρας «εδώ και καιρό έχει εγκαταλείψει το δρόμο της αρετής»

Η Berliner Zeitung δίνει μια άλλη διάσταση: «Δεν πρόκειται για την οικονομία και την πολιτική, όπως μας λένε διαρκώς οι θιασώτες του Grexit. Πρόκειται για βαθιές πληγές που βρίσκουν την έκφρασή τους σε πεισματάρικες πόζες. Αυτό όλοι το γνωρίζουμε από την παιδαγωγική ή από την καθημερινότητά μας. Η τρομερή εξουσία των μίντια, τα οποία πολώνουν την διαμάχη, δραματοποιούν και σκηνοθετούν κάθε άλλο παρά βοηθά».

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει τη στάση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ: «Στα μάτια των δογματικών αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό έχει εγκαταλείψει τον δρόμο της αρετής. Παρόλα αυτά οι έμπιστοι του πρωθυπουργού φαίνεται να τους παρακαλάνε. Δεν μπορεί να παραγνωρίσει πάντως κανείς τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Τσίπρας να χρυσώσει το χάπι στο λαό. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις δεν θα περικοπούν. Γι' αυτά τα δύο επέμενε πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του φέρεται αισιόδοξη ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός με τους δανειστές».

Πηγή: dw

πηγή φωτογραφίας sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μέρκελ: Δεν μπορούν οι αρχηγοί των κρατών να εμπλακούν στις τεχνικές διαβουλεύσεις

Μεγαλώνει, αντί να μικραίνει, η απόσταση Ελλάδας - δανειστών

Ασφυκτικές οι πιέσεις από τους δανειστές

SHARE:

24Media Network