Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες: Όλοι οι πρόσφυγες σε ένα νησί

Migrants and refugees arrive in a shore near Eftalou in the north of Lesbos island, Greece on November 14, 2015.
Migrants and refugees arrive in a shore near Eftalou in the north of Lesbos island, Greece on November 14, 2015. SOOC

Το κόμμα της Μέρκελ σκληραίνει τη στάση του στο προσφυγικό. Ο κίνδυνος να ανατεθεί ο ρόλος του νησιού- χώρου συγκέντρωσης στην Ελλάδα και τα σενάρια επαναπροώθησης στην Αφρική.

To κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ σκληραίνει τη στάση του στο προσφυγικό: Το προτεινόμενo από την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) κατευθυντήριο σχέδιο ενόψει του συνεδρίου του τον Δεκέμβριο στην πόλη 'Εσσεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας προβλέπει την άμεση προώθηση των διασωθέντων προσφύγων στην Βόρεια Αφρική. Επίσης γίνεται και λόγος για "ζώνες διέλευσης" στα σύνορα, όπως γράφει η συντηρητική εφημερίδα "Die Welt".

"Τα γεγονότα του παρελθόντος έτους δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν" αναφερόταν ήδη στο αρχικό κείμενο του σχεδίου και "το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου", κατά του οποίου καταφερόταν ακόμα την άνοιξη η Μέρκελ, αναγνωριζόταν ως "επιτυχία".

Ένα εδάφιο, όμως, το οποίο αφορά στην μεταχείριση των προσφύγων οι οποίοι κινδυνεύουν να πνιγούν στη Μεσόγειο γίνεται αυστηρότερο: "Θα πρέπει να μην μεταφέρονται πλέον μετά την διάσωσή τους στην Ιταλία ώστε να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου", είναι η τελική διατύπωση. Οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες προτείνουν επίσης τώρα να δημιουργηθούν "δυνατότητες επί τόπου υποδοχής τους". Aυτό σημαίνει ότι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στις βάρκες των παράνομων διακινητών και διασώζονται από τον πνιγμό θα μεταφέρονται πίσω στις αφρικανικές ακτές.

Σε αυτή τη διατύπωση ακριβώς η γερμανική εφημερίδα βλέπει ότι το γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κινείται πλέον προς την λεγόμενη "λύση Αυστραλίας", η οποία προτάθηκε πρόσφατα από τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και την οποία απέρριπτε μέχρι πρότινος η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνει η Die Welt.

Στο εν λόγω κατευθυντήριο σχέδιο τίθεται επίσης θέμα καθιέρωσης "ζωνών διέλευσης" στα σύνορα και στις οποίες ζώνες οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να αναμένουν την έκβαση της αίτησής τους. Επίσης μια διατύπωση σχετική με τις απελάσεις διατυπώθηκε πιο αυστηρά κατά τη συνεδρίαση της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών την Κυριακή και έχει ως εξής σύμφωνα με την Welt: "Θέλουμε να παρεμποδίσουμε την μετανάστευση από την πίσω πόρτα δια της καταχρήσεως του δικαίου περί ασύλου. Γι αυτό θα πρέπει να ισχύσει ότι οι νομίμως απορριφθέντες αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται στην πατρίδα τους ή στις χώρες διελεύσεως".

Τι σημαίνει λύση τύπου Αυστραλίας; Ο ιδρυτής του think tank «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας (ESI)» και αρχιτέκτονας της πολιτικής Μέρκελ για το προσφυγικό Γκέραλντ Κνάους σε συνέντευξη του στο Spiegel προ τριών ημερών είχε δηλώσει:

"Εάν αποτύχει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ως μοναδική εναλλακτική, υπάρχει αυτή στιγμή η λύση Αυστραλίας: οι πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη θα πρέπει να κρατούνται σε ένα νησί, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Εάν η Ευρώπη το κάνει αυτό θα σήμαινε και το τέλος της Συνθήκης για τους πρόσφυγες, θα ήταν μια καταστροφή. Στην Ελλάδα θα δινόταν ο ρόλος που παίζει το νησί του Ειρηνικού, Ναούρου για την Αυστραλία. Τα σύνορα στα Βαλκάνια θα στρατικοποιούνταν και μια ούτως ή άλλως εύθραυστη περιοχή θα αποσταθεροποιούνταν. Η αποτυχία της συμφωνίας θα έδινε μεγάλη ώθηση σε εξτρεμιστικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτά τα κόμματα θα κέρδιζαν το 2017 τις εκλογές στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία".

Παρόλο λοιπόν που ο κ.Κνάους προειδοποιούσε για τους κινδύνους μίας τέτοιας λύσης, η CDU φαίνεται να κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθώντας (μάταια ενδεχομένως) να αντιμετωπίσει τυχόν διαρροές προς την ξενοφοβική Alternative fuer Deutschland καθώς το Σεπτέμβριο του 2017 θα πραγματοποιηθούν οι γερμανικές εθνικές εκλογές, στις οποίες μόλις ανακοινώθηκε η εκ νέου υποψηφιότητα της Άνγκελα Μέρκελ.

Ένα τέτοιο σενάριο ενέχει όπως ανέφερε ο κ.Κνάους ειδικά για την Ελλάδα τον κίνδυνο να της ανατεθεί ο ρόλος του νησιού συγκέντρωσης των προσφύγων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE: