Ο Γερμανός ΥΠΕΞ πιέζει για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Β. Μακεδονίας και Αλβανίας

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ πιέζει για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Β. Μακεδονίας και Αλβανίας
O Χάικο Μάας AP

Χωρίς ιδιαίτερες περιστροφές ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενδιαφέρονται για την περιοχή των Βαλκανίων και ζήτησε να αρχίσουν γρήγορα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Υπέρ της ταχείας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τάχθηκε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον τρίτων χωρών για αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή. 

«Πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να ενδιαφέρεται για την περιοχή αυτή», δήλωσε ο κ. Μάας στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι και- σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa)- πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι, μεταξύ άλλων, «να μην επεκτείνονται σε αυτή την περιοχή κράτη τα οποία δεν συμφωνούν με τις αξίες μας». 

Αναφερόμενος στην διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν βλέπει τον λόγο να εξεταστούν χωριστά οι υποψηφιότητες των δύο χωρών, όπως προτείνουν κάποια κράτη-μέλη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε πως οι συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περισσότερες προσδοκίες ότι θα προχωρήσουν προς την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία κατά τη συνάντηση που είχαν στο Ελσίνκι. 

«Κατά τη γνώμη μου, υπήρξαν πιο θετικές προσδοκίες ότι σε κάποιο σημείο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία», είπε ο Χααβίστο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα