Για δωροδοκία 1,3 εκατ. δολάρια κατηγορείται ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Τζον Ας

Για δωροδοκία 1,3 εκατ. δολάρια κατηγορείται ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Τζον Ας

Σοκαρισμένος δηλώνει ο νυν γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, μετά τις αποκαλύψεις που φέρουν τον πρόεδρο του οργανισμού να εμπλέκεται σε σκάνδαλο δωροδοκίας πολλών εκατομμυρίων

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος» από τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του Τζον Ας, του πρώην προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι έλαβε ως δωροδοκία το ποσό των 1,3 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων, γνωστοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Μπαν.

«Ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι σοκαρίστηκε και προβληματίστηκε βαθύτατα μόλις ενημερώθηκε σήμερα το πρωί σχετικά με τις αιτιάσεις σε βάρος του Τζον Ας, του πρώην προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, που πλήττουν τον πυρήνα της ακεραιότητας των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο Στεφάν Ντουζαρίτς σε δημοσιογράφους.

«Η διαφθορά δε συνιστά κάτι το συνηθισμένο στα ΗΕ» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου και προσέθεσε ότι στην περίπτωση που οι αμερικανικές αρχές επικοινωνήσουν με τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ, θα υπάρξει πλήρης συνεργασία.

Το κύκλωμα διαφθοράς που διαλεύκανε η αμερικανική δικαιοσύνη

Ο Ας, πρώην πρεσβευτής του ΟΗΕ της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, προήδρευε της γενικής συνέλευσης το διάστημα 2013-2014. Οι αμερικανικές αρχές άσκησαν διώξεις στον Τζον Ας, σε έναν δισεκατομμυριούχο από το Μακάο και σε τέσσερα άλλα πρόσωπα σήμερα για εμπλοκή σε ένα ευρύ κύκλωμα διαφθοράς.

Ο Ας κατηγορείται στη μήνυση που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης ότι δωροδοκήθηκε με περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια δολάρια από Κινέζους επιχειρηματίες, μεταξύ αυτών καιι τον μεγιστάνα των ακινήτων Νγκ Λαπ Σενγκ.

Βάση των δικαστικών εγγράφων ο επιχειρηματίας, με τη βοήθεια διαμεσολαβητών, κατέβαλε στον Ας περισσότερα από 500.000 δολάρια. Ως αντάλλαγμα εκείνος μετέφερε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι ήταν απαραίτητο να χτισθεί ένα συνεδριακό κέντρο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με χρηματοδότηση του ΟΗΕ στο Μακάο.

Η διαδρομή του μαύρου χρήματος, τα πολυτελή αυτοκίνητα και τα Rolex

Ο 61χρονος Ας φέρεται επίσης να πήρε περισσότερα από 800.000 δολάρια από Κινέζους επιχειρηματίες για να προωθήσει τα συμφέροντά τους εντός του ΟΗΕ αλλά και της Αντίγκουα, ενώ μέρος των χρημάτων φέρεται να κατέληξε στα χέρια του πρωθυπουργού αυτής της χώρας, όπως καταγγέλλεται στην μήνυση που έχει υποβληθεί.

Ο Ας μάλιστα φέρεται να κατέθεσε το ποσό των 3 εκατομμυρίων και πλέον δολαρίων που έλαβε από ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε δύο μεγάλες αμερικανικές τράπεζες το διάστημα μεταξύ 2012 και 2014.

Αναφέρεται ότι μετέφερε κάποια από τα χρήματα αυτά σε λογαριασμούς της συζύγου του και ότι δαπάνησε μεγάλα ποσά για τις δόσεις της υποθήκης της οικίας του στη Νέα Υόρκη, για ενοικιάσεις αυτοκινήτων BMW και για να αγοράσει πολυτελή ρολόγια Rolex.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network