Γιατί οι Σουηδοί δεν ταΐζουν τους φιλοξενούμενους τους

Γιατί οι Σουηδοί δεν ταΐζουν τους φιλοξενούμενους τους
Στην Ελλάδα, όταν έρχεται η ώρα για φαγητό ταΐζουμε όσους είναι στο σπίτι μας -είτε θέλουν να φάνε, είτε όχι. Στη Σουηδία, ταΐζουν μόνο τα μέλη της οικοδέσποινας οικογένειας. iStock

Aνεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει debate που ξεκίνησε στο Reddit από ερώτηση χρήστη για το πιο παράξενο πράγμα που έχει κάνει ποτέ κανείς σε σπίτι άλλου, εξαιτίας της θρησκείας ή της κουλτούρας. Η Σουηδία κέρδισε την προσοχή, για λάθος λόγο.

Είστε στο σπίτι σας και έρχετε να σας δει ένας φίλος. Πίνετε τον καφέ σας και έρχεται η ώρα του φαγητού. ‘Στρώνετε’ το τραπέζι. Και μετά διώχνετε το φίλο σας, εξηγώντας του ότι ήλθε η ώρα να φάτε.

Σας ακούγεται τρελό; Είναι αυτό που κάνουν οι κάτοικοι της Σουηδίας.

Στη δεύτερη υποθετική ιστορία, είστε ο Alexander και πάτε ένα απόγευμα στο σπίτι της φίλης σας, Linnéa στην Στοκχόλμη. Πίνετε την μπύρα σας, μοιράζεστε τα νέα σας, η ώρα περνάει και έρχεται η ώρα του δείπνου. Η Linnéa ετοιμάζει το φαγητό, το βάζει στο τραπέζι, κάθεται και τρώει. Εσείς (ο Alexander) είτε κάθεστε στο σαλόνι και περιμένετε να τελειώσει η φίλη με το φαγητό της, είτε φεύγετε. Αν έχετε ετοιμάσει ταπεράκι, το βγάζετε από την τσάντα και τρώτε κάτι κι εσείς.

Ναι, δεν θα λέγατε πως οι Σουηδοί φημίζονται για την dining etiquette τους. Δεν έχουν δηλαδή, εθιμοτυπικούς κανόνες για την ώρα του φαγητού. Και όπως επισημάνθηκε στο τεράστιο debate που ξεκίνησε στο Reddit από την ερώτηση χρήστη για το “πιο παράξενο πράγμα που κάνατε ποτέ στο σπίτι άλλων, εξαιτίας της θρησκείας ή της κουλτούρας τους”, ό,τι ισχύει στη Σουηδία ισχύει σε γενικές γραμμές, σε διάφορες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Τονίστηκε πως οι Σκανδιναβοί αποστρέφονται την όποια αλλαγή σχεδίων. Ακόμα και αν είναι να προσθέσουν μια καρέκλα και ένα σερβίτσιο στο τραπέζι τους. Και όχι, τα παιδιά δεν είναι εξαιρέσεις του κανόνα. Ορισμένοι μάλιστα, ισχυρίζονται ότι είναι ακατάλληλο να ταΐζουν παιδί που δεν είναι δικό τους.

Σε προ τριετίας έκθεση της UNICEF, για τις πιο φιλικές, προς τις οικογένειες, χώρες ανάμεσα σε 31 χώρες που ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Organisation for Economic Co-operation and Development -OECD) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σουηδία ήταν στο Νο1, η Νορβηγία στο Νο2 και η Ισλανδία στο Νο3. Εμείς ήμασταν προτελευταίοι, με την Ελβετία να είναι στην τελευταία θέση.

Για την ιστορία, οι πολιτικές που ελέγχθηκαν είναι αυτές “που ενδυναμώνουν το δεσμό μεταξύ των γονιών και των παιδιών και είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη των οικογενειών και τις κοινωνικά συνεκτικές κοινωνίες”. Ελέχθηκαν τα μηνύματα που περνούν οι πολιτικές, πόσο προστατεύονται οι άδειες εγκυμοσύνης και γέννας, ό,τι ισχύει για το θηλασμό και τη φροντίδα του παιδιού.

Δεν είναι αγενείς -σέβονται την ιδιωτικότητα

Εφόσον λοιπόν, προσφέρουν στα παιδιά ό,τι χρειάζονται για να μπορούν να εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο, γιατί δεν ταΐζουν τους φίλους των παιδιών τους που είναι στο σπίτι -για παιχνίδι; Ο καθηγητής σπουδών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Lund, Hakan Jonsson εξήγησε στους New York Times ότι κατανοεί γιατί πολλά έθνη θεωρούν ως ‘εχθρική πράξη’ αυτό που συμβαίνει στη χώρα του, εν τούτοις “πριν καταστεί δυνατή η αποθήκευση τροφίμων, οι Σουηδοί είχαν τρεις έως τέσσερις μήνες για να μαζέψουν τρόφιμα για όλο το χρόνο, στο κρύο κλίμα. Άρα, τα αυθόρμητα δείπνα δεν ήταν ποτέ μέρος της κουλτούρας. Επιπροσθέτως, οι Σουηδοί θέλουν να σέβονται την ανεξαρτησία της οικογένειας και η προσφορά γεύματος στο παιδί ενός άλλου ατόμου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κριτική της ικανότητας του άλλου ατόμου να στηρίξει την οικογένεια του”.

“Υπάρχει μια τεράστια διάθεση για ανεξαρτησία, για να μη στηριζόμαστε ο ένας στην καλή θέληση του άλλου και να είμαστε όλοι καλά, ως ανεξάρτητοι”.

Η διευθύντρια του εκδοτικού οίκου LYS förlag, Sofi Tegsveden Deveaux αρκέστηκε στο να πει πως “σε ορισμένους πολιτισμούς, το φαγητό είναι πολύ σημαντικό. Στη σουηδική κουλτούρα, είναι πολύ σημαντικό να σεβόμαστε την ιδιωτικότητα των άλλων και το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για ό,τι θέλουν να κάνουν -και το πώς θα κάνουν ό,τι θέλουν”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα