Γιατί το νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι τόσο σημαντικό για τον ισραηλινό στρατό

Διαβάζεται σε 3'
Το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα
Το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα AP

Το σύντομο χρονικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα που βρίσκεται στο επίκεντρο της ισραηλινής επιδρομής στη Γάζα και η σημασία του.

Στο επίκεντρο του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο στη Γάζα, το Αλ Σίφα, καθώς ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί εντός της υγειονομικής δομής αναζητώντας καταφύγια, αποθήκες και μαχητές της Χαμάς, ενώ διεθνείς οργανώσεις απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για την προστασία αμάχων και ασθενών.

Να σημειωθεί ότι δεκάδες νεογνά βρίσκονται εντός του νοσοκομείου, το οποίο έχει μείνει χωρίς ρεύμα, νερό και οξυγόνο, την ίδια στιγμή που ισραηλινοί στρατιώτες ανακρίνουν ασθενείς, στα πλαίσια της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”.

Γιατί, όμως, οι επιχειρήσεις των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο εν λόγω νοσοκομείο;

Δημοσίευμα του Al Jazeera εξηγεί πως πρόκειται για ένα ιστορικό κτιριακό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται από την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στην Παλαιστίνη, όταν και στέγαζε στρατώνες του βρετανικού στρατού.

Έγινε νοσοκομείο το 1946 και έκτοτε έχει καταφέρει να “επιβιώσει” πολλών αεροπορικών επιδρομών και πολέμων τα τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνει το Al Jazeera, το Αλ Σίφα δεν έχει λάβει τις απαραίτητες προμήθειες φαρμάκων και καυσίμων ήδη ένα μήνα πριν εισβάλουν τα ισραηλινά στρατεύματα στην περιοχή ενώ μόλις πριν μερικές μέρες το προσωπικό του νοσοκομείου αναγκάστηκε να θάψει τις σορούς δεκάδων ανθρώπων σε ομαδικό τάφο, αφού δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Το Αλ Σίφα θεωρείται νευραλγικό σημείο για την κυβέρνηση και τους αξιωματούχους της Γάζας, καθώς πολλές φορές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας παραχώρησαν συνεντεύξεις Τύπου από εκεί.

Επίσης, το νοσοκομείο ήταν το μόνο σημείο όπου υπήρχε σύνδεση στο διαδίκτυο, όταν η υπόλοιπη Γάζα ήταν αποκομμένη από αυτό, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται εκεί παγιδευμένοι.

Ταυτόχρονα, ο διευθυντής του νοσοκομείου, οι γιατροί και το προσωπικό του παρέχουν συνεχείς ενημερώσεις όποτε είναι εφικτό, απορρίπτοντας συχνά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς.

Για αρκετούς Παλαιστίνιους, το Αλ Σίφα έχει γίνει σύμβολο αγώνα και αντίστασης, με τις εικόνες των νεκρών αμάχων, από νεογέννητα και παιδιά, μέχρι γυναίκες και ηλικιωμένους να προκαλούν την οργή τους αλλά και την οργή εκατομμυρίων ακόμα πολιτών ανά τον κόσμο, οι οποίοι διαδηλώνουν και διεκδικούν την “απελευθέρωση της Παλαιστίνης”.

Το Ισραήλ από την πλευρά του θέλει να συντρίψει αυτή τη δυναμική που δημιουργεί το νοσοκομείο, εκτός του “δηλωμένου στόχου” του περί εξάλειψης της Χαμάς και των μαχητών της, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα