Γιούρικο Κόικε: Η πολεμοχαρής “Σιδηρά Πεταλούδα” του Τόκιο που απειλεί τον Άμπε

Γιούρικο Κόικε: Η πολεμοχαρής “Σιδηρά Πεταλούδα” του Τόκιο που απειλεί τον Άμπε
Γιούρικο Κόικε AP

Σήμερα η Κόικε είναι ανεξάρτητη και το 2017 ίδρυσε το συντηρητικό Κόμμα της Ελπίδας δεσμευόμενη να ανατρέψει την κυβέρνηση του Άμπε.

Η Γιούρικο Κόικε, η οποία θεωρείται πιθανή επόμενη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, κέρδισε δεύτερη θητεία ως κυβερνήτης της πρωτεύουσας, του Τόκιο.

Το 2016 η Κόικε, η οποία τότε ήταν βουλευτής στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχοντας διατελέσει υπουργός Άμυνας κατά την πρώτη θητεία στην πρωθυπουργία του Σίνζο Άμπε, επικράτησε του υποψηφίου που στήριζε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Άμπε και έγινε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Τόκιο.

Κατά την πρώτη θητεία της κυριάρχησαν οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς του 2020 και η πανδημία του κορονοϊού.

Η Κόικε διαμαρτυρήθηκε στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον περασμένο χρόνο όταν ξαφνικά αποφάσισε να μεταφέρει τα ολυμπιακά αγωνίσματα του μαραθωνίου και του βάδην στην πόλη Σαπόρο στα βόρεια της χώρας, για να αποφύγει την υπερβολική ζέστη που έχει το καλοκαίρι στο Τόκιο.

Κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας στην Ιαπωνία η κυβερνήτης δέχτηκε επικρίσεις επειδή δεν επέβαλε αυστηρά μέτρα καθώς επιθυμία της ήταν να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί παρά να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση.

Στη συνέχεια οι Ολυμπιακοί μετατέθηκαν για το καλοκαίρι του 2021.

Στην διάρκεια της καριέρας της η Κόικε συνδέθηκε με αρκετά κόμματα.

Γεννημένη στην δυτική πόλη Ασίγια, το 1952, εξελέγη για πρώτη φορά στην Βουλή των Συμβούλων το 1992 ως μέλος του νεοιδρυθέντος τότε Νέου Κόμματος της Ιαπωνίας.

Το 1993 ήταν υποψήφια για την πανίσχυρη κάτω βουλή–την Βουλή των Αντιπροσώπων–και εξελέγη. Έπειτα περιπλανήθηκε από το ένα αντιπολιτευόμενο κόμμα στο άλλο–περιλαμβανομένου του Φιλελεύθερου Κόμματος υπό τον Ισίρο Οσάβα, έναν από τους ισχυρότερους πολιτικούς της χώρας.

Η Κόικε υπουργοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 όταν ορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι. Είχε προσχωρήσει στο συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα το 2002.

Η εκστρατεία με την οποία χαρακτηρίστηκε, η “Δροσεροί στη Δουλειά”, ενθάρρυνε τους υπαλλήλους γραφείων να ντύνονται πιο καθημερινά τα καλοκαίρια ώστε να μειωθεί η χρήση των κλιματιστικών.

Ο Μάικλ Κούτσεκ, ένας βοηθός καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Temple του Τόκιο, την αποκαλεί “Σιδηρά Πεταλούδα” επικαλούμενος τις “σκληροπυρηνικές ρεαλιστικές απόψεις της σε θέματα ασφαλείας και την τάση της να πηγαίνει από κόμμα σε κόμμα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας”.

Σήμερα η Κόικε είναι ανεξάρτητη και το 2017 ίδρυσε το συντηρητικό Κόμμα της Ελπίδας δεσμευόμενη να ανατρέψει την κυβέρνηση του Άμπε στις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Η ίδια δεν ήταν υποψήφια γιατί ήθελε να επικεντρωθεί στο έργο της ως κυβερνήτης του Τόκιο.

Πολλά μέλη του τότε κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, προσχώρησαν στο νέο κόμμα της. Ωστόσο, εκείνη δεν δέχτηκε φιλελεύθερους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος προκαλώντας κριτική από τους υποστηρικτές του.

Η πολεμοχαρής κυβερνήτης κάλεσε επίσης τους βουλευτές του ΔΚ να συμφωνήσουν με έναν αμφιλεγόμενο νόμο ασφαλείας, με τον οποίο αντιδρούσαν σφόδρα.

Ο νόμος επιτρέπει στον ιαπωνικό στρατό να εμπλέκεται σε πόλεμο με τρίτες χώρες παρότι σχεδόν όλοι οι συνταγματολόγοι της χώρας υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός καθώς το Σύνταγμα αποκηρύσσει τον πόλεμο.

Η Κόικε δέχτηκε μπαράζ επικρίσεων όταν ενεπλάκη σε εθνικά θέματα ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα προωθήσει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για το Τόκιο δεδομένου ότι η πρωτεύουσα έπρεπε να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς του 2020.

Το κόμμα της υπέστη συντριπτική ήττα και έναν χρόνο αργότερα διαλύθηκε.

Πριν εμπλακεί με την πολιτική η Κόικε είχε ξεκινήσει την καριέρα της ως διερμηνέας και μεταφράστρια της αραβικής γλώσσας και έπειτα είχε μεταπηδήσει στην τηλεοπτική δημοσιογραφία.

Πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων, η Κόικε είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου του Καϊρου στην Αίγυπτο και έχει πτυχίο Κοινωνιολογίας. Σε αντίθεση με πολλούς βουλευτές στην Ιαπωνία, μιλάει δύο ξένες γλώσσες: αγγλικά και αραβικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα