Γκουαντάναμο: Κρατούμενοι εντάχθηκαν στις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ

Γκουαντάναμο: Κρατούμενοι εντάχθηκαν στις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ

Κρατούμενοι του Γκουαντάναμο εντάσσονται στις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και υπηρετούν στα πεδία μάχης

Δυο ακόμα πρώην κρατούμενοι στις φυλακές του Γκουαντάναμο εντάχθηκαν στις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και υπηρετούν στα πεδία μάχης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα διευκρινίζεται πως εννιά από τους πρώην κρατούμενους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας έχουν ενταχθεί στο στρατό των ΗΠΑ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Η έκθεση που εκδόθηκε από τη διεύθυνση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODNI), αναφέρει πως ο προκάτοχος του Ομπάμα, Τζόρτζ Μπους είχε αποφυλακίσει απ' το Γκουαντάναμο συνολικά 532 κρατούμενους από τους οποίους το 21.2%, δηλαδή οι 113, εντάχθηκαν στις ειδικές δυνάμεις της χώρας.

Μέχρι στιγμής, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει απελευθερώσει συνολικά 161 κρατούμενους, εκ των οποίων, μόλις, οι 17 έχουν ενταχθεί στο στρατό. Σύμφωνα με αναλυτές, ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς ένας από τους κρατούμενους που εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις θεωρήθηκε ύποπτος για τρομοκρατία.

Εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή κρατούνται στην φυλακή ύψιστης ασφαλείας των ΗΠΑ συνολικά 91 ύποπτοι τζιχαντιστές.

Απ' το 2009, μετά την εκλογή του, ο Ομπάμα προωθούσε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, που έχει γίνει συνώνυμο των βασανιστηρίων, και της επ' αόριστον κράτησης, ωστόσο συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τους  Ρεπουμπλικάνους, που το θεωρούν μέσο καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

(ΠΗΓΗ: Τheguardian)

SHARE: