Γκρέτα Τούνμπεργκ: “Είναι πιθανό να είμαι θετική στον κορονοϊό – Δεν μπορώ να εξεταστώ”

Γκρέτα Τούνμπεργκ: “Είναι πιθανό να είμαι θετική στον κορονοϊό – Δεν μπορώ να εξεταστώ”
Instagram / Greta Thunberg

"Δεν έχω κάνει το τεστ για τον COVID-19, αλλά είναι πολύ πιθανό να είμαι θετική, δεδομένων των συμπτωμάτων και περιστάσεων" έγραψε στο Instagram η γνωστή ακτιβίστρια. Αναλυτικά η ανάρτησή της.

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ με μια ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ανακοίνωσε ότι εδώ και δύο εβδομάδες που έχει απομονωθεί μακριά από τους δικούς της σε ένα διαμέρισμα στη Σουηδία, παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορονοϊού.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μένω μέσα. Όταν επέστρεψα από το ταξίδι μου στην Κεντρική Ευρώπη απομόνωσα τον εαυτό μου (σε ένα δανεισμένο διαμέρισμα μακριά από τη μητέρα και την αδελφή μου), καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του COVID-19 (στη Γερμανία για παράδειγμα) ήταν παρόμοιος με τον αριθμό που είχε αρχικά η Ιταλία. Πριν από περίπου 10 ημέρες άρχισα να παρουσιάζω συμπτώματα ίδια με αυτά που εμφάνισε ο πατέρας μου – που ταξίδευε μαζί μου από τις Βρυξέλλες. Αισθανόμουν κούραση, είχα κρυάδες, πόνο στο λαιμό και βήχα. Ο μπαμπάς μου είχε τα ίδια συμπτώματα, αλλά σε πολύ πιο έντονο βαθμό και με πυρετό» έγραψε η Τούνγμπεργκ και διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει τεστ για να διαπιστώσει εάν είναι θετική στον κορονοϊό.

«Στη Σουηδία δεν μπορεί κανείς να κάνει το τεστ το COVID-19 παρά μόνο αν χρήζει ιατρικής φροντίδας και νοσηλείας. Συνίστατα ο καθένας που αισθάνεται άρρωστος να μένει σπίτι του απομονωμένος. (Επομένως) δεν έχω κάνει το τεστ για τον COVID-19, αλλά είναι πολύ πιθανό να είμαι θετική, δεδομένων των συμπτωμάτων και περιστάσεων» τόνισε.

«Τώρα έχω ανακάμψει βασικά, αλλά η ουσία είναι ότι εγώ σχεδόν δεν αισθάνθηκα ότι είμαι άρρωστη. Το τελευταίο κρύωμα που πέρασα ήταν πολύ χειρότερο από αυτό! Αν δεν υπήρχε κάποιος άλλος που είχε τον ιό, ίσως να μην υποψιαζόμουν τίποτα. Θα πίστευα ότι αισθάνθηκα ασυνήθιστα κουρασμένη και είχα έναν απλό βήχα. Και αυτό τον καθιστά πολύ πιο επικίνδυνο (τον κορονοϊό). Πολλοί (ιδιαίτερα νέοι) ενδέχεται να μην παρατηρήσουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια συμπτώματα. Δεν θα γνωρίζουν επομένως ότι έχουν τον ιό και μπορούν να τον μεταδώσουν σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Εμείς που δεν ανήκουμε στις ευπαθείς όμαδες φέρουμε τεράστια ευθύνη. Οι πράξεις μας μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για πολλούς άλλους. Λάβετέ το υπόψη αυτό, ακολουθήστε τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και των τοπικών σας αρχών και μείνετε σπίτι για να επιβραδύνετε τη διασπορά του ιού. Και να θυμάστε πάντα να φροντίζετε ο ένας τον άλλο και να βοηθάτε όσους έχουν ανάγκη.» συνέχισε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

“Ο κορονοϊός δείχνει ότι μπορούμε να ενεργήσουμε γρήγορα σε κρίσεις”

«Ο κορονοϊός είναι ένα τρομακτικό γεγονός… δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βγούμε από αυτό» είπε νωρίτερα η Σουηδέζα ακτιβίστρια σε συνέντευξη που παραχώρησε διαδικτυακά στο Thomson Reuters Foundation.

«Όμως, δείχνει επίσης κι ένα πράγμα: Ότι μόλις βρεθούμε σε μια κρίση, μπορούμε να ενεργήσουμε για να κάνουμε κάτι σύντομα, να δράσουμε ταχέως» σημείωσε η 17χρονη. «Αν και ο τρόπος με τον οποίο ενεργήσαμε σε αυτήν την κρίση πρέπει να είναι διαφορετικός, μπορούμε να δράσουμε γρήγορα και να αλλάξουμε τις συνήθειές μας αντιμετωπίζοντας μια κρίση ως κρίση» υπογράμμιση η νεαρή ακτιβίστρια, που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους να κατέβουν στους δρόμους για την προστασία του πλανήτη.

Εντούτοις, μπροστά στην πανδημία, οι ακτιβιστές του κινήματος Fridays for Future ανέλαβαν δράση μέσω του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας στο Twitter την ετικέτα #ClimateStrikeOnline.

Η Τούνμπεργκ προέτρεψε τους ακτιβιστές υπέρ του κλίματος, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στο σπίτι καθώς έχουν κλείσει τα σχολεία, να βοηθούν άλλους στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19 και να κάνουν πράξη τον ακτιβισμό τους με ασφαλείς τρόπους.

Η κρίση με τον κορονοϊό «δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον ακτιβισμό», συμπλήρωσε. «Μπορούμε να το κάνουμε διαδικτυακά, από το σπίτι μας. Απλά, πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να βρούμε νέους τρόπους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα