Guardian: Πρώην εργαζόμενος της CIA πίσω από τις υποκλοπές της κυβέρνησης Ομπάμα

default image

Η βρετανική εφημερίδα Guardian κατονόμασε έναν 29χρονο τεχνικό, πρώην εργαζόμενο στη CIA ως την πηγή για τις διαρροές, σχετικά με τις υπηρεσίες κατασκοπίας των ΗΠΑ (Pics)

“Δεν έχω πρόθεση να κρυφτώ επειδή δεν έκανα τίποτα κακό”, λέει σε δημοσίευμα στον Guardian ο 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν, πηγή των ιστορικών αποκαλύψεων για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA).

Ο Σνόουντεν είναι πρώην τεχνικός της CIA και νυν εργαζόμενος της Booz Allen Hamilton, εργολάβος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας.

Απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα της NSA τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως εργαζόμενος διαφόρων εργολάβων, όπως η Booz Allen και η Dell.

Έπειτα από αρκετές ημέρες συνεντεύξεων, ο Guardian, η εφημερίδα που έφερε στο φως το πρόγραμμα παρακολούθησης, αποκαλύπτει την ταυτότητα του Σνόουντεν με δική του επιθυμία.

“Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψω σπίτι μου” λέει ο 29χρονος, ο οποίος κρύβεται εδώ και τρεις εβδομάδες σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ.

Ο Σνόουντεν συνέλεξε τα απόρρητα δεδομένα ενώ εργαζόταν στα γραφεία της NSA στη Χαβάη, όπου κατοικούσε το τελευταίο διάστημα μαζί με τη σύντροφό του.

Αναφέρει ότι είχε “μια πολύ άνετη ζωή”, με μισθό γύρω στα 200.000 δολάρια το χρόνο, σπίτι στη Χαβάη και μια σταθερή καριέρα.

“Είμαι διατεθειμένος να τα θυσιάσω όλα αυτά επειδή δεν μπορούσα να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου επιτρέποντας στην αμερικανική κυβέρνηση να καταστρέψει την ιδιωτικότητα, τη διαδικτυακή ελευθερία και τις βασικές ελευθερίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο”.

Ο πληροφοριοδότης δηλώνει ωστόσο ότι φοβάται για την αντίδραση των μυστικών υπηρεσιών και ελπίζει, χωρίς να είναι βέβαιος, ότι θα του δοθεί άσυλο σε κάποια χώρα που δεν φοβάται τις αμερικανικές αντιδράσεις, πιθανώς στην Ισλανδία.

Διαψεύδει ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε την Παρασκευή ότι τα προγράμματα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν την έγκριση του Κογκρέσου και διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς πολίτες ότι “κανείς δεν ακούει τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους”.

Παρεμβαίνοντας για δεύτερη φορά αφότου αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ο Ομπάμα έκρινε ως απολύτως αναγκαίο να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, καθώς η χώρα εξακολουθεί να απειλείται από επιθέσεις.

Ο Aμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια, προασπίστηκε τα κυβερνητικά προγράμματα για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των Αμερικανών στο τηλέφωνο ή στο Διαδίκτυο, επιμένοντας ότι συνοδεύονται από εγγυήσεις για την προστασία των πολιτών από καταχρήσεις.

“Κανείς δεν ακούει τα τηλεφωνήματά σας. Το πρόγραμμα δεν αφορά σε αυτό το πράγμα”, τόνισε.

Η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε την Πέμπτη ότι οι ομοσπονδιακές Αρχές παρακολουθούν τους διακομιστές πολλών μεγάλων εταιρειών, όπως των Google, Microsoft, Apple και Facebook, με σκοπό να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες, email και άλλα αρχεία που επιτρέπουν στους αναλυτές να εντοπίζουν τις κινήσεις και τις επαφές των προσώπων που τους ενδιαφέρουν.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian, Buzzfeed)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα