H Τσέλσι Μάνινγκ ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα να μειώσει την ποινή της

default image

Η πληροφοριοδότης του WikiLeaks ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα να προχωρήσει σε μείωση της 35χρονης ποινής της, πριν από την αποχώρισή του από τον Λευκό Οίκο

Η πρώην πληροφοριοδότης του ιστότοπου WikiLeaks Τσέλσι Μάνινγκ, που έχει καταδικαστεί σε 35 χρόνια κάθειρξη, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ποινή της προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, αναφέρουν οι New York Times.

Η τρανσέξουαλ στρατιωτικός, που μέχρι πρότινος ονομαζόταν Μπράντλεϊ Μάνινγκ, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 επειδή διέρρευσε περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα στον WikiLeaks.

Η Μάνινγκ εξηγεί ότι δεν ζητά να της δοθεί χάρη, σύμφωνα με μια επιστολή που συνοδεύει το αίτημά της για μείωση της ποινής της και η οποία δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή από τους New York Times.

«Η μόνη ελάφρυνση που ζητώ είναι να βγω από τη στρατιωτική φυλακή, αφού έχω περάσει έξι χρόνια στην απομόνωση», πρόσθεσε η Μάνινγκ, η οποία υπογράμμισε ότι ποτέ δεν είχε «την πρόθεση να πλήξει τα συμφέρονται των ΗΠΑ ή των μελών των ενόπλων δυνάμεων».

Η 28χρονη στρατιώτης προσπάθησε να αυτοκτονήσει τον Οκτώβριο για δεύτερη φορά, έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα τον Ιούλιο.

Τον Σεπτέμβριο η Τσέλσι Μάνινγκ είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά απεργία πείνας στη στρατιωτική φυλακή Φορτ Λέβενγουορθ όπου κρατείται, με αίτημα να λάβει την απαραίτητη φροντίδα για την αλλαγή φύλου στην οποία υποβάλλεται.

Στο επίσημο αίτημα της Μάνινγκ περιλαμβάνονται επιστολές υποστήριξης από τον Ντάνιελ Έλσμπεργκ, τον πρώην αναλυτή του αμερικανικού στρατού που αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Βιετνάμ το 1971, καθώς και του δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ και του πρώην επικεφαλής εισαγγελέα Μόρις Ντέιβις.

Ο Ομπάμα θα φύγει από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο για να δώσει τη θέση του στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα