Haaretz: Στελέχη του Μπαγκλαντές εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα στη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης 

Haaretz: Στελέχη του Μπαγκλαντές εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα στη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης 
istockphoto

Επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Μπαγκλαντές έφτασαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 για να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό όχημα που είχαν αγοράσει.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το πώς πουλήθηκε στο Μπαγκλαντές ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας από τον Όμιλο Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz η οποία φέρνει στο φως επίσημα έγγραφα και αλληλογραφία μεταξύ άλλων με τις ελληνικές πρεσβευτικές αρχές, που αποδεικνύουν πως η εκπαίδευση του προσωπικού των αρχών ασφαλείας (NTMC) του Μπαγκλαντές έγινε επί ελληνικού εδάφους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τον Ιούνιο του 2021, το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές αποφάσισε να αγοράσει ένα κατασκοπευτικό όχημα «VehicleMounted Mobile Interceptor», το οποίο είναι εξοπλισμένο, μεταξύ άλλων, με τεχνολογία υποκλοπής κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου από κινητά τηλέφωνα, που μπορεί να εντοπίσει το χρήστη και να εισβάλει σε ασύρματα δίκτυα. 

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου του Μπαγκλαντές δύο εταιρείες υπέβαλαν προσφορά για την προμήθεια της τεχνολογίας και αυτή που επιλέχθηκε ήταν η ελβετική εταιρεία, η Toru Group Limited.

Δεν υπάρχει εταιρεία που να φέρει αυτό το όνομα στο μητρώο εταιρειών της Ελβετίας, αλλά μια εταιρεία που έχει αυτό το όνομα είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. 

Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Assaf Elias, Ισραηλινός πολίτης, σύμφωνα με προφίλ στο LinkedIn και στο Facebook. Μέχρι πρόσφατα, ο AssafElias ήταν μέτοχος μειοψηφίας σε μια άλλη εταιρεία εγγεγραμμένη στη Βρετανία, μαζί με πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοεπιθέσεων.

Ο ιστότοπος της Toru δεν κάνει καμία αναφορά στο είδος του κατασκοπευτικού οχήματος που αγόρασε το Μπαγκλαντές από την εταιρεία. Από όσο είναι γνωστό κανένας από τους συνεργάτες του AssafElias στη βρετανική εταιρεία δεν κατασκευάζει τέτοιο όχημα. Αυτός που το κάνει είναι ο Τάλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτης του Passitora και του Ομίλου Intellexa.  Στη βάση αυτή η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz διατυπώνει την εκτίμηση πως η Toru ήταν μεσάζοντας. 

Επίσημα έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του NTMC και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι πέταξαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 για να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό όχημα που είχαν αγοράσει. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα ταξίδια «χρηματοδοτήθηκαν πλήρως από την Toru».

https://www.news247.gr/download/9141/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/01/eggrafob.pdf/944000/eggrafob.pdf
https://www.news247.gr/download/5819/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/01/eggrafoa.pdf/946000/eggrafoa.pdf

Το κατασκοπευτικό όχημα «Vehicle Mounted Mobile Interceptor», αναμενόταν να φτάσει στο Μπαγκλαντές στα μέσα του 2022. Τα έγγραφα αποστολής δείχνουν ότι το σύστημα παραδόθηκε στα τέλη Ιουνίου. 

Δύο πηγές στο Μπαγκλαντές είπαν στην εφημερίδα ότι ένα νέο, προηγμένο κατασκοπευτικό βαν είναι ήδη σε λειτουργία, με τα εργαλεία παρακολούθησης του να οδηγούν στην απόλυση επτά αστυνομικών που φέρεται να επέκριναν την κυβέρνηση σε μυστική ομάδα WhatsApp και επικοινωνούσαν με πρόσωπα του αντιπολιτευόμενου κόμματος BNP.

Ο Ντίλιαν δεν απάντησε στα αιτήματα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz  για σχολιασμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα