Η αποστολή των έμπιστων του Σάντσεθ: Να πείσουν τους Καταλανούς

Η αποστολή των έμπιστων του Σάντσεθ: Να πείσουν τους Καταλανούς
Ο Πέδρο Σάντσεθ αρχηγός του Σοσιαλιστικού κόμματος AP

Τις πολύ "ευαίσθητες" διαπραγματεύσεις με το ERC της Καταλονίας θα τις αναλάβουν δύο γυναίκες, της απολύτου εμπιστοσύνης του Πέδρο Σάντσεθ.

Με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα προχωρούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Ποδέμος την προσπάθειά τους να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας (την πρώτη στην Ισπανία στη μετά-Φράνκο εποχή).

Οπως φαίνεται από όσα μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ, το κόμμα-κλειδί για να υπάρξει εν τέλει και στην πράξη κεντροαριστερή κυβέρνηση είναι το αριστερό δημοκρατικό της Καταλονίας (ERC).

Για να μην προκύψουν και πάλι οι “αρρυθμίες” του 2018 όταν και πάλι το ERC βρέθηκε ένα βήμα πριν να στηρίξει τον προϋπολογισμό, ο Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να πάρει το παιχνίδι πάνω του και να διεξαγάγει με το δικό του τιμ, αποκλειστικά από το PSOE, τις διαπραγματεύσεις με τους Καταλανούς.

Το βαρύ φορτίο θα πέσει στους ώμους της Αντριάνα Λάστρα, αναπληρώτριας γενικής γραμματέα του PSOE και ανθρώπου της απολύτου εμπιστοσύνης του Σάντσεθ.

Η Κάρμεν Κάλβο από τη δική της πλευρά, η υπουργός εσωτερικών του Σάντσεθ, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον αντιπρόεδρο της Χενεραλιτάτ, Πέπε Αραγονιές.

Ο ηγέτης των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκέσιας δεν θα ασχοληθεί καθόλου με το συγκεκριμένο κομμάτι, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής.

Στόχος του και των Ποδέμος είναι τουλάχιστον να εξασφαλίσουν την αποχή του ERC έτσι ώστε να μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για να ψηφίζονται νομοσχέδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα