Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας

default image

Το Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Ποιοι ήταν τα φαβορί. Το χρονικό της επανάστασης του Γιασεμιού

Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2015, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή από την νορβηγική επιτροπή.

Το Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας βραβεύθηκε “για την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας μετά την Επανάσταση του Γιασεμιού το 2011”, ανέφερε η Επιτροπή Νόμπελ.

Συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, σε μια στιγμή κατά την οποία η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών.

Αποτελούμενο από το UGTT, το ιστορικό συνδικάτο στην Τυνησία και αιχμή του δόρατος για την ανεξαρτησία του, από την ένωση των εργοδοτών (Utica), την τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH) και την Τάξη των δικηγόρων της Τυνησίας, διοργάνωσε έναν μακρύ και δύσκολο “εθνικό διάλογο” ανάμεσα στους ισλαμιστές και στους αντιπάλους τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεννοηθούν για την έξοδο από μια θεσμική παράλυση.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε “μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία, σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου”, ανέφερε η επιτροπή.

Ήταν, έτσι, “κρίσιμος” ο ρόλος του προκειμένου η Τυνησία, βυθισμένη στο χάος των επαναστάσεων της Αραβικής Άνοιξης, “να θεσπίσει ένα συνταγματικό κυβερνητικό σύστημα που θα εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού χωρίς διάκριση φύλου, πολιτικών φρονημάτων (και) θρησκευτικών πεποιθήσεων”, εξηγεί η νορβηγική επιτροπή.

Το χρονικό της επανάστασης

Η εξέγερση, που ξεκίνησε στην μικρή πόλη του Σίντι Μπουζίντ στα μέσα Δεκέμβρη του 2011, εξαπλώθηκε ταχύτατα σε κάθε γωνιά της χώρας και ενώ ξεκίνησε σαν μια κραυγή διαμαρτυρίας για την ανεργία και την ακρίβεια των τροφίμων πήρε γρήγορα πολύ ευρύτερα χαρακτηριστικά.

Για εβδομάδες ολόκληρες το κίνημα δεν έδειξε κανένα σημάδι εξάντλησης, ούτε πτοήθηκε από την καταστολή. Δεκάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής ενώ υπήρξαν αναφορές ακόμη και για επιθέσεις με πυροβόλα όπλα εναντίον εκείνων που συμμετείχαν στις κηδείες των δολοφονημένων.

Οι λαϊκές μάζες της Τυνησίας, έχοντας ξεπεράσει το φόβο για το καθεστώς, ξεσηκώθηκαν σ’ ολόκληρη την χώρα. Ενώ τις πρώτες εβδομάδες οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις γινόντουσαν στις φτωχότερες κεντρικές και νότιες περιοχές, από τις Τρίτη 11/1/2013 και μετά η εξέγερση συνεπήρε και τους κατοίκους της Τύνιδας, της πρωτεύουσας και οικονομικού κέντρου της χώρας. Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι επιτέθηκαν εκείνο το βράδυ σε κυβερνητικά κτήρια στην εργατική γειτονιά της Εταντέμ, φωνάζοντας: “Δεν φοβόμαστε, δεν φοβόμαστε!”.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία σε όλη την Τύνιδα το ίδιο βράδυ και έδωσε διαταγή να αναπτυχθούν άρματα μάχης και στρατιωτικές μονάδες σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Όμως, ούτε αυτό δεν μπόρεσε να σταματήσει τους εξεγερμένους που πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας. Ο φόβος είχε πια αλλάξει στρατόπεδο. Η εξέγερση κατάφερε να διώξει τον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, όμως ακόμα ο κρατικός μηχανισμός συνέχισε να ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό.

Η Τυνησία θεωρείται πλέον ευρέως η αραβική χώρα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει μια κανονική δημοκρατία. Η διαδικασία ήταν δύσκολη και τίποτα δεν είναι οριστικό.


Η ΕΕ και ο ΟΗΕ χαιρετίζουν τη βράβευση του Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στο κουαρτέτο των οργανώσεων που καθοδήγησαν τον εθνικό διάλογο στην Τυνησία “δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από τις κρίσεις στην περιοχή”, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

“Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από τις κρίσεις στην περιοχή: εθνική ενότητα και δημοκρατία”, ανέφερε η Μoγκερίνι στον λογαριασμό της στο Twitter.

Τους νικητές του φετινού Νόμπελ Ειρήνης χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του τον Μάρτιο στην Τυνησία, ο Τουσκ δήλωσε πως “αντιλαμβάνεται και σέβεται την επιλογή” να αποδοθεί το Νόμπελ στο Κουαρτέτο.

Αυτό το βραβείο “αξίζει και με το παραπάνω” (στο Κουαρτέτο), εκτίμησε από την πλευρά του ο Σουλτς, επίσης στο Twitter, όπου ανέφερε ότι μοιράζεται την “υπερηφάνεια όλων των Τυνήσιων”.

Και τα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισαν σήμερα την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, το οποίο θεωρούν ότι ενισχύει τους ακτιβιστές που καθοδηγούν τις προσπάθειες για την ειρήνη.

Ο Άχμαντ Φάουζι, επικεφαλής εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: “Χρειαζόμαστε την κοινωνία των πολιτών ώστε να μας βοηθήσει να προωθήσουμε τις διαδικασίες ειρήνης”.

“Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα. Νομίζω πως η Τυνησία είναι μία από τις αραβικές χώρες που τα έχει καταφέρει καλύτερα μετά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και την αναταραχή σε αυτό το μέρος του κόσμου”.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αξίας οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (972.000 δολάρια ΗΠΑ), θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Από το 1901 έως το 2014 το Νομπέλ Ειρήνης έχει αποδοθεί σε 95 άτομα, 16 εκ των οποίων ήταν γυναίκες, όπως η 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι  από το Πακιστάν, που μοιράστηκε το περσινό βραβείο με τον Ινδό Καϊλάς Σατιάρτι, για τον αγώνα τους υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η Μαλάλα είναι, επίσης, η νεώτερη κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης. Ο γηραιότερος ήταν ο Τζόζεφ Ρότμπλατ, ο οποίος κέρδισε το βραβείο το 1995, σε ηλικία 88 ετών.

Σύμφωνα με τον Γκέιρ Λουντεσταντ, Γραμματέα της Νορβηγικής Επιτροπής Νομπέλ, το πιό αμφιλεγόμενο Νομπέλ Ειρήνης ήταν εκείνο που μοιράστηκαν ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Λε Ντουκ Το, το 1973. Το δημοφιλέστερο ήταν το βραβείο στον Νέλσον Μαντέλα, το 1993.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων, το φετινό φαβορί ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, με απόδοση ένα προς δύο μετά την ανακοίνωσή της ότι η Γερμανία θα φιλοξενήσει 800.000 πρόσφυγες. Στην κούρσα για το Νόμπελ Ειρήνης ήταν και ο Πάπας Φραγκίσκος λόγω της συμβολής του στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας.

Ομπάμα: Το Νόμπελ Ειρήνης είναι ένας φόρος τιμής “στη γενναιότητα του λαού της Τυνησίας

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, που συνέβαλε στην επίτευξη της δημοκρατικής μετάβασης στην χώρα αυτή, υπογραμμίζοντας ότι συνιστά έναν φόρο τιμής «στη γενναιότητα του λαού της Τυνησίας».

«Η σημερινή βράβευση συνιστά επίσης έναν φόρο τιμής στην επιμονή και τη γενναιότητα του λαού της Τυνησίας ο οποίος, μπροστά στις πολιτικές δολοφονίες και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώθηκε υπό το πνεύμα της ομοφωνίας, της συναίνεσης και της ανεκτικότητας» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε μια ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα