Η ευγνωμοσύνη του Σταϊνμάγερ για τον Γκορμπατσόφ

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας  Σταινμάγερ
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Σταινμάγερ EUROKINISSI

Γιατί και με ποια ακριβώς λόγια ο Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε επιστολή του προς τον πρώην πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον ευχαριστεί για την επανένωση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με την Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, ενώ κάνει λόγο για «αυξηθείσα αποξένωση» στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας και της Ευρώπης γενικά.

Η επιστολή εστάλη με αφορμή την 30ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την παρέδωσε στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βολφ κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του στο Ίδρυμα Γκορμπατσόφ. Η επιστολή δημοσιεύεται την Τρίτη στην ιστοσελίδα της Γερμανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

ADVERTISING

«Αυτές τις μέρες η Γερμανία θυμάται την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν 30 χρόνια. Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε, ότι το θαύμα της ειρηνικής επανένωσης της χώρας μου και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης, θα ήταν αδύνατον να επιτευχθούν χωρίς τις τολμηρές και ανθρώπινες αποφάσεις που λάβατε τότε Εσείς προσωπικά», γράφει ο Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην επιστολή του.

«Κοιτάζοντας προς τα πίσω, συνειδητοποιώ πλήρως ότι δεν εκπληρώθηκαν όλες οι ελπίδες των ημερών εκείνων. Ιδιαίτερα οδυνηρό είναι να βλέπει κανείς την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γερμανό-ρωσικές και ευρωπαϊκό-ρωσικές σχέσεις. Καθήκον μας και υποχρέωση μας είναι να μη συμβιβαστούμε με την αυξηθείσα αποξένωση των τελευταίων ετών και να μην χάσουμε από το οπτικό μας πεδίο τον στόχο του κοινού μας μέλλοντος σε συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας», αναφέρεται στην επιστολή του Γερμανού προέδρου.

Ο Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο τέλος της επιστολής του, εκφράζει εκ μέρους της Γερμανίας τη «βαθιά του ευγνωμοσύνη» προς τον πρώην πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης για τη συμβολή του στην καταστροφή των συνόρων, επισημαίνοντας ότι στην Γερμανία δεν έχουν ξεχάσει και πάντα του είναι ευγνώμονες γι αυτό. «Η Γερμανία θα Σας είναι πάντα βαθύτατα ευγνωμωνούσα και θα θυμάται γι αυτή την αναγνώριση».

Πριν μερικές μέρες ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε ταχθεί κατά της ανέγερσης τειχών, πραγματικών και αόρατων μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Δύσης, ενώ είχε εκφράσει την ανησυχία του για την έλλειψη διαλόγου μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας στο ζήτημα των πυρηνικών όπλων.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Ρωσία
SHARE:

24Media Network