Η Ευρώπη καταδικάζει τις επιθέσεις σε αμάχους στο Χαλέπι

Η Ευρώπη καταδικάζει τις επιθέσεις σε αμάχους στο Χαλέπι

Μετά τις δηλώσεις Μπαν κι Μουν και τον πόλεμο ανακοινώσεων από τη Δευτέρα, αναφορικά με τον υπεύθυνο του βομβαρδισμού της αυτοκινητοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, Μογκερίνι και Στυλιανίδης εξέδωσαν ανακοίνωση

Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, συνιστούν μια κατάφωρη «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισαν χθες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τα δεινά που υφίστανται αδιακρίτως αθώοι πολίτες (...) αποτελούν μια απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισαν σε μια ανακοίνωση της ΕΕ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

Καταδίκασαν τα πυρά του πυροβολικού και τις ρίψεις εμπρηστικών βομβών στο Χαλέπι, καθώς και την «εσκεμμένη επίθεση» εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια την περασμένη εβδομάδα και την «εσκεμμένη διακοπή της υδροδότησης για την πλειονότητα των αμάχων που βρίσκονται ακόμη μέσα στην πόλη».

Τα δεινά που υφίστανται αδιακρίτως αθώοι πολίτες αποτελούν μια απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου

Η επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, τη Δευτέρα, κοντά στο Χαλέπι, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου είκοσι άμαχοι και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ότι η αυτοκινητοπομπή αυτή επλήγη από την πολεμική αεροπορία της Συρίας ή της Ρωσίας, που υποστηρίζει τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ρωσία αντιθέτως αμφισβήτησε ότι η πολύνεκρη επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής έγινε από αέρος και διέψευσε ότι ενεπλάκη στο επεισόδιο η δική της πολεμική αεροπορία ή αυτή της Συρίας.

Δύο εκατ. Σύροι δεν έχουν τρεχούμενο νερό

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Χαλέπι δεν έχουν τρεχούμενο νερό αφότου η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος βομβάρδισε ένα αντλιοστάσιο και οι αντάρτες έκλεισαν ένα άλλο σε αντίποινα. Το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας, είναι κομμένη στα δύο από το 2012. Οι αντάρτες ελέγχουν τις ανατολικές συνοικίες της και οι κυβερνητικές δυνάμεις τις δυτικές.

 Υπάρχει κίνδυνος να μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο από μια διευθέτηση της σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων, που παραμένει ο μόνος τρόπος να τερματιστεί

Στην κοινή τους ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, η Μογκερίνι και ο Στυλιανίδης χαρακτήρισαν τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι στο Χαλέπι «όνειδος» για τον κόσμο ολόκληρο. Η κατάσταση στο Χαλέπι υπάρχει «κίνδυνος να μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο από μια διευθέτηση της σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων, που παραμένει ο μόνος τρόπος να τερματιστεί», πρόσθεσαν.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν όλους όσοι διαθέτουν επιρροή στο συριακό καθεστώς και στις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης να «ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση ώστε οι επιθέσεις να πάψουν».

Ακόμη, κάλεσαν να ενταθεί η προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί «ελεύθερη και μόνιμη ανθρωπιστική πρόσβαση στα πρόσωπα που την έχουν ανάγκη» και να «επαναληφθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη» για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχε αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η βία στο Χαλέπι για πολλές ημέρες, δίχως όμως να καταστεί εφικτή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας· η κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ καλούν σε συνάντηση στο ΣΑ του ΟΗΕ

Η Βρετανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζήτησαν να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει για την κατάσταση στο Χαλέπι της Συρίας, δήλωσαν διπλωματικές πηγές πριν από λίγο.

Η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ αναμένεται να γίνει σήμερα Κυριακή στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Στο μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών ευρωπαϊκών κρατών έκριναν σε μια κοινή ανακοίνωσή τους ότι το να τεθεί ξανά σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Συρία εξαρτάται από τη Ρωσία.

Εναπόκειται στη Ρωσία να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη και ότι είναι ικανή να λάβει έκτακτα μέτρα για να σώσει τις διπλωματικές προσπάθειες

«Εναπόκειται στη Ρωσία να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη και ότι είναι ικανή να λάβει έκτακτα μέτρα για να σώσει τις διπλωματικές προσπάθειες» με σκοπό να αποκατασταθεί μια εκεχειρία στη Συρία, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από τους ΥΠΕΞ τεσσάρων κρατών μελών της ΕΕ—της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας—της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βομβαρδίστηκε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι

Μπαν Γκι Μουν για Συρία: Διατρητικές βόμβες κατά αμάχων. Δεν πρέπει να το ανεχτούμε αυτό

SHARE: