Η φρίκη του πολέμου. Το σκελετωμένο αγοράκι που κρυβόταν σε υπόγειο της Μοσούλης

Η φρίκη του πολέμου. Το σκελετωμένο αγοράκι που κρυβόταν σε υπόγειο της Μοσούλης

Το τραυματισμένο αγόρι που ήταν παγιδευμένο επί 20 ημέρες σε ένα υπόγειο ανάμεσα στα ερείπια της Μοσούλης κατάφερε να ψελλίσει μόνο δύο κουβέντες όταν το απεγκλώβισαν: "Πονάω πολύ. Δεν μπορώ να κινηθώ" (Vid)

Μπορεί η Μοσούλη, το προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), να απελευθερώθηκε από τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις και η σημαία του Ιράκ να κυματίζει πλέον στην όχθη του ποταμού Τίγρη, ωστόσο η φρίκη του πολέμου δεν πρόκειται να ξεπεραστεί εύκολα από τους κατοίκους της πόλης.  η πόλη θυμίζει πεδίο πολέμου.

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την ανακατάληψη της πόλης από το ΙSIS.

Σε αυτό, ένα νεαρό αγόρι φανερά υποσιτισμένο και με επιδέσμους στη μέση του καταφέρνει να ψελλίσει μόλις δύο κουβέντες για την κατάσταση της υγείας του: «Πονάω πολύ. Δεν μπορώ να κινηθώ» λέει. Δίπλα του στέκεται ένας κάτοικος της Μοσούλης που κρατά στην αγκαλιά του ένα παιδί και εξηγεί στην κάμερα ότι το αγόρι είναι τραυματισμένο εδώ και 20 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανήλικος κρυβόταν αυτό το διάστημα σε ένα υπόγειο ανάμεσα στα ερείπια της Μοσούλης, φοβούμενος για τη ζωή του από τις μάχες που μαίνονται στην πόλη τους τελευταίους εννέα μήνες.

Δείτε το βίντεο:

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράκ κήρυξε την Κυριακή τη “νίκη” στη Μοσούλη ενάντια στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η ανακατάληψη της δεύτερης πόλης του Ιράκ είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Βαγδάτης έναντι του ISIS από τότε που η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση κατέλαβε το 2014 τεράστιες εκτάσεις του ιρακινού εδάφους.

Η μάχη για τον Μοσούλη, μακράν η μεγαλύτερη πόλη που έπεσε υπό τον έλεγχο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετέτρεψε σε ερείπια μεγάλες περιοχές, σκότωσε χιλιάδες πολίτες και εκτόπισε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Τα παιδιά της Μοσούλης χρήζουν ψυχολογικής στήριξης

Η φρίκη του πολέμου έχει στιγματίσει ανεπανόρθωτα τα παιδιά της Μοσούλης, τα οποία χρήζουν στην πλειοψηφία τους ψυχολογικής υποστήριξης, αναφέρει εμπεριστατωμένη έκθεση που συνέταξε η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση “Save the Children” για τα παιδιά.

Η έκθεση, που βασίζεται στην ιατρική παρακολούθηση 65 παιδιών από την ιρακινή πόλη και δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, αναφέρει ότι οι σφοδρές συγκρούσεις και συρράξεις έχουν προκαλέσει στα παιδιά ψυχολογικά προβλήματα «επικίνδυνου βαθμού». Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ανήλικοι έχουν εφιάλτες και παρουσιάζουν επιθετικότητα, θυμό, αυτοκτονικές τάσεις και κατάθλιψη, καθώς υποφέρουν από ένα ατέλειωτο μετατραυματικό στρες εξαιτίας των βομβαρδισμών, των θανάτων και της καταστροφής. Τα περισσότερα από τα παιδιά αδυνατούν να εκφράσουν τα αισθήματά τους, και κάποια έχουν εμφανίσει αλαλία.

Τα περισσότερα παιδιά που απάντησαν στις ερωτήσεις των συγγραφέων της έκθεσης φοβούνταν υπερβολικά να παίξουν στο ύπαιθρο, είχαν εγκαταλείψει το σχολείο ή είχαν γίνει αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου ενός φίλου ή συγγενούς. Μάλιστα το 90% των παιδιών έχουν αντιμετωπίσει την απώλεια τουλάχιστον ένα συγγενή τους κατά τις μάχες (είτε λόγω θανάτου, είτε απαγωγής, είτε εγκατέλειψε την πόλη). Πολλά παιδιά διηγήθηκαν στους ερευνητές της οργάνωσης ότι ήταν αυτόπτες μάρτυρες σε εκτελέσεις ανθρώπων από τζιχαντιστές του ISIS και ότι έχουν δει αμέτρητες φορές αιμόφυρτα πτώματα να κείτονται στους δρόμους.

Η οργάνωση κάνει έκκληση για τη δημιουργία περισσότερων προγραμμάτων ψυχικής υγείας στο Ιράκ, επαρκούς χρηματοδότησης για ψυχολογική βοήθεια και εκπαίδευσης για τους δασκάλους και καθηγητές.

(Με πληροφορίες από DailyStar, Rudaw)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα