Η Γαλλία προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις – Ανυποχώρητοι οι πολίτες

Η Γαλλία προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις – Ανυποχώρητοι οι πολίτες
Διαδηλώσεις στη Γαλλία AP Photo/Aurelien Morissard

Δεν κοπάζει η οργή των Γάλλων για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ενώ φουντώνει και η διαμάχη για το νερό. Νέα ημέρα εθνικών απεργιών, διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων την Τρίτη.

Η Γαλλία προετοιμάζεται για νέο γύρο διαδηλώσεων ενάντια στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από τον Εμανουέλ Μακρόν, με την κατάσταση να μετατρέπεται σε πολιτική κρίση.

Τα συνδικάτα έχουν ήδη προκηρύξει μια νέα ημέρα εθνικών απεργιών, διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων αύριο Τρίτη (28/03), ενώ ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ ανέβαλε την προγραμματισμένη κρατική επίσκεψή του, καθώς η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι καζάνι που “βράζει”, ενώ οι βίαιες συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία AP Photo/Thomas Padilla

Διαδηλώσεις και για το νερό

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία το Σάββατο (25/03) κοντά στο χωριό Sainte-Soline στη δυτική Γαλλία για τα σχέδια κατασκευής μιας δεξαμενής νερού, στα οποία αντιδρούν οι οικολόγοι. Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι διαδηλωτές πέταξαν βλήματα και έβαλαν φωτιά σε φορτηγά, ενώ οι αστυνομικοί με τετράτροχες μοτοσικλέτες προσπάθησαν να ελέγξουν το πλήθος και έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, γεγονός που οδήγησε σε νέες επικρίσεις από ορισμένους πολιτικούς της αντιπολίτευσης για τις σκληρές αστυνομικές τακτικές.

Συνάντηση της πρωθυπουργού Μπορν με την αντιπολίτευση

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει προγραμματίσει να δεχθεί την εβδομάδα της 3ης Απριλίου τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους συλλογικοτήτων, με στόχο “να υπάρξει ηρεμία στη χώρα”, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένα χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενων συναντήσεων με τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις διαμορφώνεται την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η πρωθυπουργός.

Ανυποχώρητοι οι Γάλλοι, αλλά και ο Μακρόν

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι διαμαρτυρίες κατά των αντιδημοφιλών συνταξιοδοτικών σχεδίων του Μακρόν έχουν πάρει μια πιο απρόβλεπτη τροπή από τότε που η κυβέρνηση παρέκαμψε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία στα μέσα Μαρτίου για να περάσει τον νόμο, οδηγώντας σε αντιδράσεις που μετατρέπονται σε πολιτικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Αφού περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες σε όλη τη Γαλλία την περασμένη Πέμπτη, στο περιθώριο ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών στο κέντρο του Παρισιού, με αποτέλεσμα η αστυνομία να ρίξει δακρυγόνα.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία AP Photo/Aurelien Morissard

Τα εργατικά συνδικάτα και οι διαδηλωτές κάλεσαν τον Μακρόν να αποσύρει τη μεταρρύθμισή του, η οποία θα αυξήσει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και θα απαιτεί από τους ανθρώπους να εργάζονται για 43 χρόνια για να δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Ο Laurent Berger, ο ηγέτης του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, κάλεσε την Παρασκευή την κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδιά της, λέγοντας ότι η αυξανόμενη βία στο περιθώριο των διαδηλώσεων είναι ανησυχητική.

Ο Μακρόν παρέμεινε σταθερός, υποστηρίζοντας ότι η αναθεώρηση είναι απαραίτητη για να παραμείνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση της ηλικίας συνταξιοδότησης και κάλεσε σε ηρεμία.

Η γαλλική αστυνομία έχει κατηγορηθεί από ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων και νομικούς ακτιβιστές ότι κατέφυγε σε υπερβολική βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις 16 Μαρτίου, όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους και αρκετές γαλλικές ομάδες για τα δικαιώματα έχουν δηλώσει ότι πολλές συλλήψεις έγιναν χωρίς λόγο και χωρίς νομική βάση.

Ανεβαίνουν τα ποσοστά της Λεπέν

Σε πολιτικό επίπεδο, η δημόσια αντίδραση έχει ωφελήσει μέχρι στιγμής το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, όπως έδειξε δημοσκόπηση του Ifop στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche. Η υποστήριξη για το RN θα αυξανόταν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στο 26% αν διεξάγονταν τώρα βουλευτικές εκλογές, σε σύγκριση με το 19,2% που είχε στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Η υποστήριξη για το κόμμα του Μακρόν, το οποίο δεν έχει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή αλλά εξακολουθεί να κατέχει τις περισσότερες έδρες, θα υποχωρούσε κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 22%, έδειξε η δημοσκόπηση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα