“Φλέγεται” η Γαλλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις, απεργίες και βίαιες συγκρούσεις σε όλη τη χώρα

“Φλέγεται” η Γαλλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις, απεργίες και βίαιες συγκρούσεις σε όλη τη χώρα
Διαδηλώσεις στο Στρασβούργο κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού AP Photo/Jean-Francois Badias

Με μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομικών συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία. Τα συνδικάτα καλούν σε 10η μέρα κινητοποιήσεων.

Στους δρόμους βγήκαν την Πέμπτη (23/03), για ένατη ημέρα, οι οργισμένοι πολίτες της Γαλλίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιώντας ογκώδεις διαδηλώσεις και απεργίες.

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά από τη μεγάλη διαδήλωση στην Place de l’Opera, στην καρδιά του Παρισιού, τα γαλλικά συνδικάτα προχώρησαν σε κάλεσμα για νέα ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την ερχόμενη Τρίτη στις 28 Μαρτίου. Αυτό συμπίπτει με την τελευταία ημέρα της κρατικής επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη χώρα.

“Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης”, τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το συνδικάτο CGT εκτιμά ότι έως και 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού, ωστόσο η αστυνομία κατεβάζει τον αριθμό σε 119.000. Σε όλη τη χώρα, δε, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, συμμετείχαν περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές ανέφεραν ότι 26 άτομα συνελήφθησαν στη γαλλική πρωτεύουσα μετά από συγκρούσεις.

Ταραχές ξέσπασαν στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου κάποια ριζοσπαστικά στοιχεία, ντυμένα στα μαύρα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέλη του κινήματος «Μαύρο Μπλοκ» έσπασαν τα τζάμια ενός μικρού σουπερμάρκετ και επιτέθηκαν σε ένα φαστ-φουντ της αλυσίδας McDonald’s.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι οι γαλλικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χρήση “περιττής βίας”, καθώς ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε διάφορες περιοχές του Παρισιού, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα ως απάντηση σε ορισμένους διαδηλωτές που πέταξαν πέτρες και ρουκέτες.

Διαδηλώσεις στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού AP Photo/Aurelien Morissard

Παρόμοιες αναφορές έγιναν και σε άλλες πόλεις. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Νάντη στη δυτική Γαλλία, όπου ξέσπασαν συμπλοκές και διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα κατά της αστυνομίας και έκαψαν κάδους στους δρόμους. Η αστυνομία απάντησε με εκτόξευση δακρυγόνων. Στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο το οποίο απέκλεισαν.

“Παρίσι, σήκω, σήκω”, “Τα πραγματικά σκουπίδια είναι στην κυβέρνηση” ήταν μερικά από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα σε πανό και πλακάτ, ενώ άλλοι διαδηλωτές συνέκριναν τον Μακρόν με τον Λουδοβίκο 14ο για την περιφρόνηση του προς τον γαλλικό λαό.

Στο Μπορντό, το κτίριο του δημαρχείου της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες, εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου.

Ρεκόρ συμμετοχής

Τα συνδικάτα έκαναν λόγο για ρεκόρ συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στη Μασσαλία: 280.000 άνθρωποι. Η αστυνομία ωστόσο κάνει λόγο μόνο για 16.000, μια διαφορά στις εκτιμήσεις που είναι τυπική σε αυτήν την πόλη της νότιας Γαλλίας.

Στο Μπορντό οι διαδηλωτές ανήλθαν στις 110.000 (επίσης ρεκόρ), στη Ρεν ήταν 35.000 και στη Νάντη 80.000 (22.000 και 25.000 αντίστοιχα, σύμφωνα με την αστυνομία). Στη Νάντη σημειώθηκαν κάποιες αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Διαδηλώσεις στη Νάντη κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού AP Photo/Jeremias Gonzalez

Αυτή η ένατη ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης σημειώθηκε την επομένη της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος Μακρόν και δύο ημέρες αφότου η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να περάσει τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από το κοινοβούλιο. Μολονότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Γάλλους, ο πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί «πριν από τα τέλη του έτους». Επικαλέστηκε το «γενικό συμφέρον», την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού, τη στιγμή που η αντιπολίτευση θεωρεί «άδικη» τη μεταρρύθμιση.

Διαδηλώσεις στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού AP Photo/Aurelien Morissard


Πολλοί από τους διαδηλωτές σχολίαζαν ότι αυτό που τους έβγαλε στον δρόμο ήταν η στάση του προέδρου. «Πήρα οριστικά την απόφαση να διαδηλώσω χθες, αφού είδα τη συνέντευξη του Μακρόν», είπε μια εξηντάχρονη καθηγήτρια ορθοφωνίας, η Λοράνς Μπριάν. «Ήταν σαν να μην υπήρχαμε, σαν να μην μας άκουγε».

Η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν όξυνε τις αντιδράσεις και των πολιτικών αντιπάλων του. «Θα ήθελα να πω ευχαριστώ στον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι τόσο αλαζόνας που κάθε φορά που μιλάει έχεις μόνο μια επιθυμία: να πάρεις μια σημαία και να βγεις να διαδηλώσεις» είπε ο Φαμπιάν Βιλεντιέ, συνδικαλιστικό στέλεχος της SUD-Rail. «Το να προσβάλλεις εκατομμύρια μισθωτούς, να τους χαρακτηρίζεις ταραξίες και να τους συγκρίνεις με εκείνους που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, είναι χειρότερο από προσβολή», σχολίασε από την πλευρά του ο Μπερανζέρ Κερνόν, του συνδικάτου των σιδηροδρομικών CGT-Cheminots.

Διαδηλώσεις στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού AP Photo/Aurelien Morissard

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν σήμερα στα δρομολόγια των τρένων και του μετρό στο Παρίσι, καθώς τα συνδικάτα είχαν καλέσει τους εργαζόμενους σε μια «μαύρη ημέρα» στον τομέα. Δεκάδες λύκεια και πανεπιστήμια αποκλείστηκαν.

Το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης προειδοποίησε ότι ο ανεφοδιασμός του Παρισιού και των αεροδρομίων του από τη Νορμανδία «καθίσταται κρίσιμος» λόγω της απεργίας στα διυλιστήρια της TotalEnergies. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικέ εταιρείες να ακυρώσουν σήμερα και αύριο το 30% των πτήσεών τους από το Ορλί και το 20% από τα άλλα αεροδρόμια.

Διαδηλώσεις στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού AP Photo/Aurelien Morissard

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα