Η Γαλλία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά του ISIS, αλλά αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αποστολής ειδικών δυνάμεων

Η Γαλλία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά του ISIS, αλλά αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αποστολής ειδικών δυνάμεων
© AFP/GETTY IMAGES

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί εναντίων των βάσεων του Ισλαμικού Κράτους, με τη συμμετοχή του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, ωστόσο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποστολής ειδικών δυνάμεων στη Συρία (Pics +Vid)

Από αύριο Δευτέρα το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα μπορεί να συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος απέκλεισε την αποστολή ειδικών δυνάμεων στο μέτωπο.

Το Charles de Gaulle, που έχει πλέει ήδη στην ανατολική Μεσόγειο, «θα μπορεί, μαζί με τα μαχητικά που βρίσκονται σε εκείνο (…) να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις από αύριο (Δευτέρα)» επιβεβαίωσε ο Λε Ντριάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, εννέα ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 130 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 350 άνθρωποι.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας θα τριπλασιάσουν πλέον τις δυνατότητές τους να πλήξουν θέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς τα 26 καταδιωκτικά που βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο- 18 τύπου Rafale και 8 Super Etendard- θα προστεθούν στα 12 μαχητικά που έχουν σταθμεύσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία.

Πρέπει να πολεμήσουμε έναν «εχθρό με δύο κεφάλια», εξήγησε ο υπουργός αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος, δηλαδή ένα «Κράτος» οργανωμένο με ένα στρατό που έχει καταλάβει τμήματα του Ιράκ και της Συρίας και (ταυτόχρονα) μια «διεθνή τρομοκρατική οργάνωση που έχει ως στόχο να πλήξει το Δυτικό κόσμο».

Η Γαλλία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά του ISIS, αλλά αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αποστολής ειδικών δυνάμεων
© AFP/GETTY IMAGES

«Πρέπει να εντοπίσουμε τους τρομοκράτες, αυτοί που επιχειρούν να πλήξουν τη δημοκρατία (…) και πρέπει την ίδια ώρα να πλήξουμε τον πυρήνα τους, στο πεδίο της μάχης, στο Λεβάντε για να εξουδετερώσουμε το Ισλαμικό Κράτος» επέμεινε ο ίδιος.

Μεταξύ των στόχων, πρέπει να βομβαρδίσουμε «τη Μοσούλη (Ιράκ) όπου βρίσκεται το κέντρο λήψης πολιτικών αποφάσεων (του Ισλαμικού Κράτους) και τη Ράκα (Συρία) όπου βρίσκονται τα κέντρα εκπαίδευσης των «ξένων μαχητών», δηλαδή οι μαχητές που προορίζονται για να διαπράξουν επιθέσεις στο εξωτερικό» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας επισήμανε επιπλέον ότι μόνο μια χερσαία επιχείρηση θα συνέβαλε στην απομάκρυνση του Ισλαμικού Κράτους από τα εδάφη του, ανεξαρτήτως της έκβασης των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας εναντίον της οργάνωσης.

«Μια νίκη και μια εξολόθρευση του Ντάες περνούν υποχρεωτική σε κάποια δεδομένη στιγμή από μια ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων (…) αυτό δε σημαίνει ότι θα αναπτυχθούν Γάλλοι στρατιώτες στο πεδίο» τόνισε.

Η Γαλλία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά του ISIS, αλλά αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αποστολής ειδικών δυνάμεων
© AFP/GETTY IMAGES

Η γαλλική κυβέρνηση αποκλείει κάθε ανάπτυξη στο έδαφος χερσαίων δυνάμεων, περιλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, την αποστολή των οποίων στη Συρία ζήτησε η Ουάσιγκτον σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Αυτό το σενάριο (αποστολής ειδικών δυνάμεων) δεν εξετάζεται σήμερα» διευκρίνισε ο Λε Ντριάν.

Για να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος «χρειάζονται υποστηρικτικά πλήγματα (του συνασπισμού) και δυνάμεις που επιχειρούν στο πεδίο» που θα μπορούσαν να είναι Κούρδοι ή το Ελεύθερος Συριακός Στρατός, προσέθεσε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο «θα πάρει χρόνο».

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network