Η Γερμανία προτρέπει την Ε.Ε. να προσφύγει στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ

Η Γερμανία προτρέπει την Ε.Ε. να προσφύγει στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε βάρος των ΗΠΑ για τους σχεδιαζόμενους δασμούς στις εισαγωγές φύλλων χάλυβα από πέντε κράτη μέλη της Ε.Ε., δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σε βάρος των ΗΠΑ για το σχέδιό της να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές φύλλων χάλυβα από πέντε ευρωπαϊκές χώρες κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση η Γερμανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει την Παρασκευή εκτελεστικά διατάγματα, με στόχο να εντοπιστούν οι καταχρήσεις που προκαλούν τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ. Την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη Φλόριντα, με τα αμφιλεγόμενα εμπορικά θέματα να αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα.

Οι παγκόσμιες τιμές του χάλυβα έχουν καταγράψει "βουτιά" καθώς οι Κινέζοι παραγωγοί, στους οποίους αντιστοιχεί περίπου το μισό της παγκόσμιας προσφοράς χάλυβα, έχουν πλημμυρίσει τις εξαγωγικές αγορές, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες και προσφυγές κατά του ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες χώρες.

ADVERTISING

Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε την Πέμπτη ένα τελικό πόρισμα ότι οι παραγωγοί από την Ευρώπη και την Ασία εφάρμοσαν πρακτικές ντάμπινγκ σε συγκεκριμένα προϊόντα χάλυβα στην αμερικανική αγορά, γεγονός που του επιτρέπει να επιβάλει δασμούς, οι οποίοι κυμαίνονται από 3,62% έως 148%.

Ανάμεσα στις εταιρίες που επηρεάζονται είναι επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να δώσει στις αμερικανικές εταιρίες ένα «αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών, παρόλο που αυτό παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία για το εμπόριο.

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Η Ε.Ε. πρέπει τώρα να εξετάσει εάν θα καταθέσει προσφυγή στον ΠΟΕ. Τάσσομαι έντονα υπέρ αυτού» δήλωσε ο Γκάμπριελ.

«Οι κανόνες του ΠΟΕ είναι η "ραχοκοκαλιά' της παγκόσμιας τάξης εμπορίου. Η εσκεμμένη παραβίασή τους είναι επικίνδυνο βήμα. Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ, σε μια τέτοια περίπτωση, καταφεύγουν σε πρακτικές στρέβλωσης που δεν τηρούν τους κανόνες του ΠΟΕ» συνέχισε.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι λυπάται για την κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν μέτρα κατά του ντάμπινγκ, προσθέτοντας ότι οι δασμοί είναι «τεχνητά αυξημένοι».

«Τα σχόλιά μας και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη χρήση από την πλευρά των ΗΠΑ μεθόδων που τεχνητά διογκώνουν τα αρχικά περιθώρια ντάμπινγκ δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής» είπε ο εκπρόσωπος.

Οι τελικοί δασμοί είναι σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότεροι από τους αρχικούς δασμούς που ορίστηκαν τον Νοέμβριο. «Θα κοιτάξουμε λεπτομερώς την απόφαση που ελήφθη από τις ΗΠΑ και θα εξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα» τόνισε.

Ανησυχητικά τα μηνύματα των ΗΠΑ

Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει τα «λογιστικά τεχνάσματα» που θέτουν τη διεθνώς ανταγωνιστική γερμανική χαλυβουργία σε μειονεκτική θέση.

«Εάν οι ΗΠΑ τα καταφέρουν με αθέμιτο ανταγωνισμό, άλλες βιομηχανίες θα μπορούσαν να υπόκεινται στην ίδια απειλή»προειδοποίησε ο Γκάμπριελ.

Η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις δήλωσε ότι η Γερμανία, μαζί με την Κομισιόν, θα συνεχίσει να ζητά η Ουάσινγκτον να τηρεί τους κανόνες του ΠΟΕ.

«Τα μηνύματα που στέλνουν οι ΗΠΑ στη χαλυβουργία πραγματικά μας ανησυχούν», δήλωσε η Τσίπρις, προσθέτοντας ότι θα θίξει το θέμα αυτό κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ τον Μάιο.

Οι πλάκες χάλυβα έχουν μεγάλη γκάμα εφαρμογών, από τις κατασκευές κτιρίων και γεφυρών έως την κατασκευή πλοίων και τρένων. Το πόρισμα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου είναι αποτέλεσμα της αίτησης της Nucor και των αμερικανικών θυγατρικών της ArcelorMittal και της SSAB.

Για τους αυστριακούς παραγωγούς και εξαγωγείς, οι δασμοί ντάμπινγκ για τον όμιλο Voestalpine και άλλες εταιρίες ορίστηκαν στο 53,72%. Για τους παραγωγούς και εξαγωγείς της Γαλλίας, καθορίστηκαν στο 148,02% για την Industeel France και στο 8,62% για την Dillinger France και άλλες εταιρίες.

Σε ό,τι αφορά στη Γερμανία, οι δασμοί ορίστηκαν σε 5,38% για την AG der Dillinger Hüttenwerke, σε 22,90% για τον όμιλο Salzgitter και σε 21,03% για όλους τους άλλους παραγωγούς και εξαγωγείς.

(Φωτογραφία: Michael Kappeler / dpa via AP, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στην κυρία ο λογαριασμός. Ο Τραμπ ζητάει από τη Μέρκελ 300 δισ. δολάρια για το ΝΑΤΟ

Οι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Ο Τραμπ ονειρεύεται έναν κόσμο γεμάτο συρματοπλέγματα

SHARE:

24Media Network