Η Ιαπωνία ξαναμέτρησε τα νησιά της και τα βρήκε 7.273 περισσότερα

Η Ιαπωνία ξαναμέτρησε τα νησιά της και τα βρήκε 7.273 περισσότερα
To νησί Ενοσίμα είναι μια ώρα μακριά από το Τόκιο -με τρένο. AP Photo/Kiichiro Sato

Τριάντα έξι χρόνια μετά την καταμέτρηση που 'έβγαλε' 6.852 τα νησιά της Ιαπωνίας, η χώρα τα μέτρησε ξανά, με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα και τα έβγαλε 14.125.

Γερμανική εταιρία που βιοπορίζεται από την παροχή στατιστικών ενημερώνει πως η χώρα που έχει τα περισσότερα νησιά είναι η Σουηδία. Είναι 221.800, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι ακατοίκητα.

Ακολουθεί η Φινλανδία με 188.000, ενώ η τρίτη Νορβηγία έχει 55.000.

Η Ιαπωνία είναι 9η, με 6.852.

Ή τουλάχιστον ήταν, καθώς σε νέα καταμέτρηση που έκανε η Geospatial Information Authority της χώρας (Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών) αυτήν την εβδομάδα, τα ‘έβγαλε’ 14.125.

Αφορμή για το νέο μέτρημα αποτέλεσε το σχετικό αίτημα βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, δηλώνοντας στο Κοινοβούλιο πως “η ακριβής κατανόηση του αριθμού είναι προς το εθνικό συμφέρον”.

Δηλαδή, υπερδιπλάσια από την έκθεση που δημοσιεύει η Ακτοφυλακή της Ιαπωνίας το 1987, όταν χρησιμοποιήθηκαν χάρτινοι χάρτες.

Η GSI, που θα δημοσιεύσει τις προσεχείς εβδομάδες τα ευρήματα, εξήγησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo πως η διαφορά έχει να κάνει με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τους ψηφιοποιημένους χάρτες που είχε στη διάθεση της.

Τσέκαρε τα ευρήματα με αεροφωτογραφίες και άλλα δεδομένα.

Toνίστηκε ότι δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για τον τρόπο καταμέτρησης των νησιών και πως χρησιμοποιήθηκε το κριτήριο που είχε ληφθεί υπ’ όψιν πριν 36 χρόνια: στην καταμέτρηση ελήφθησαν υπ’ όψιν οι φυσικές χερσαίες εκτάσεις με περιφέρεια τουλάχιστον 100 μέτρων.

Όπως αναφέρει η Guardian η Ιαπωνία διεκδικεί τα νησιά των νότιων Κουρίλων που ανήκουν στη Ρωσία (το Τόκιο τα αποκαλεί Βόρεια Εδάφη), από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Διεκδικεί και τα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, ενώ για περισσότερα από 70 χρόνια διεκδικεί τις νησίδες Dokdo κατά τη Νότια Κορέα και Τακεσίμα κατά το Τόκιο. Αυτά δεν ‘μπήκαν’ στη σούμα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα