Η καταιγίδα Xynthia που κατέστρεψε τα τείχη του Ναπολέοντα στη Γαλλία

Η καταιγίδα Xynthia που κατέστρεψε τα τείχη του Ναπολέοντα στη Γαλλία
Η καταιγίδα Xynthia "έπνιξε" τη Γαλλία το 2010 AP Photo/Frank Perry, Pool

Η καταιγίδα Xynthia που "χτύπησε" τη Γαλλία τον Φεβρουάριο του 2010 προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και τον θάνατο 52 ανθρώπων.

Μια σφοδρή καταιγίδα με την ονομασία Xynthia επηρέασε στις 27/28 Φεβρουαρίου 2010 τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, γκρεμίζοντας θαλάσσια τείχη, καταστρέφοντας σπίτια, μολύνοντας γεωργικές εκτάσεις με αλμυρό νερό και καταστρέφοντας τις θαλασσοκαλλιέργειες στρειδιών στις ακτές του Ατλαντικού .

Οι άνεμοι έφταναν τα 125 mph στις κορυφές των Πυρηναίων και τα 100 mph κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού. Μετρήθηκαν ταχύτητες ανέμου 106 mph στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. Η περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι Vendee και Charente-Maritime στη νοτιοδυτική Γαλλία. Η καταιγίδα ευθύνεται για 52 θανάτους στη Γαλλία.

Επιπλέον, ένα θαλάσσιο τείχος του Ναπολέοντα κατέρρευσε στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης La’Aiguillon-Sur-Mer. Πολλοί πέθαναν μετά την καταστροφή του θαλάσσιου τείχους στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης L’Aiguillon-sur-Mer, επιτρέποντας σε κύματα ύψους 8 μέτρων (26 πόδια) να καταστρέψουν τους δρόμους.

Ένας τοπικός κυβερνήτης είπε ότι τα τείχη χρονολογούνται από την εποχή του Ναπολέοντα και έπρεπε να αντικατασταθούν με ψηλότερα φράγματα. Ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε υποσχεθεί 3 εκατομμύρια ευρώ (2,6 εκατομμύρια λίρες) σε έκτακτη βοήθεια. Έκανε περιοδεία στις περισσότερο πληγείσες δυτικές παράκτιες περιοχές της Vendee και του Charente-Maritime αφού κήρυξε εθνική καταστροφή και υποσχέθηκε να διοχετεύσει γρήγορα τα κεφάλαια για την ανάκαμψη.

Η καταιγίδα αργότερα κινήθηκε βορειοανατολικά επηρεάζοντας τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Ενώ πολλοί κάτοικοι του L’Aiguillon-sur-Mer προσπαθούσαν να είναι στωικοί για την κατάσταση, υπήρχε οργή που δεν είχαν γίνει αρκετά για να διατηρηθεί η θαλάσσια άμυνα της.

Τεράστια διακοπή ρεύματος έφερε στη Γαλλία, η Xynthia και έθεσε σε κόκκινο συναγερμό πέντε από τα 95 τμήματα της χώρας Περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια στη Γαλλία είχαν χάσει προβλήματα ηλεκτροδότησης από τη χερσόνησο της Βρετάνης στα δυτικά μέχρι τα υψίπεδα του Massif Central. Τεράστια κύματα και ισχυρές ριπές έπληξαν πολλές παραθαλάσσιες πόλεις, πλημμυρίζοντας περιοχές της ενδοχώρας και καταστρέφοντας κτίρια.

Οι κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες τους στην περιοχή Vendee και ελικόπτερα της αστυνομίας ήταν σε δράση προσπαθώντας να τους εντοπίσουν και να τους διασώσουν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα