Η Κίνα κρατά την ψυχραιμία της στις κατηγορίες του Τραμπ

Πολίτης στην Κίνα με μάσκα
Πολίτης στην Κίνα με μάσκα AP

Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί ακραία ρητορική εναντίον της, η Κίνα αντιδρά με ψυχραιμία, τουλάχιστον στο λεκτικό επίπεδο.

Το Πεκίνο αντέδρασε με συγκρατημένο τρόπο στις νέες κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήγγειλε την Τετάρτη ότι η Κίνα ευθύνεται “για μια παγκόσμια μαζική δολοφονία” εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού.

“Ένας τρελός στην Κίνα δημοσίευσε μια ανακοίνωση κατηγορώντας όλον τον κόσμο εκτός της Κίνας για τον ιό, που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος. “Σας παρακαλώ εξηγήστε σε αυτόν τον ανόητο ότι ‘η ανικανότητα της Κίνας’ και τίποτα άλλο, προκάλεσε αυτήν την παγκόσμια μαζική δολοφονία!”, συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον αναφέρεται.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες ότι ο βαρύς απολογισμός από την Covid-19, πάνω από 320.000 νεκροί παγκοσμίως, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η Κίνα είχε ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο αμέσως μετά την εμφάνιση του ιού στην πόλη Ουχάν. Πριν από μία εβδομάδα, ο Τραμπ απείλησε να διακόψει κάθε σχέση με την Κίνα και διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί πλέον, προς το παρόν τουλάχιστον, να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν απάντησε μετρημένα. “Στη μάχη κατά της επιδημίας, η κυβέρνηση της Κίνας ήταν πάντα ανοικτή, διαφανής και υπεύθυνη”, επεσήμανε. “Μιλάμε με στοιχεία, παρουσιάζουμε στοιχεία και επιδεικνύουμε κοινή λογική. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε την υγεία του λαού και να προωθήσουμε τη διεθνή συνεργασία”, πρόσθεσε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνα, ΗΠΑ, Κορονοϊός
SHARE: