Η κυβέρνηση της Νιγηρίας κατέθεσε προσφυγή κατά φαρμακευτικής

default image

Ο δικηγόρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Νιγηρίας κατέθεσε σήμερα νέα προσφυγή ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου κατά της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer και της ζητεί περίπου 769,4 δισεκατομμύρια νάιρα, δηλαδή περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Προς γενική κατάπληξη, ο δικηγόρος της κυβέρνησης Μπαμπατούντε Ιρουκέρα είχε ανακοινώσει σήμερα το πρωί την απόσυρση μιας πρώτης προσφυγής εναντίον της Pfizer, με την οποία το νιγηριανό κράτος ζητούσε από τη φαρμακευτική εταιρεία 7 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Με τη νέα, 40σέλιδη προσφυγή, η Νιγηρία ζητεί από το δικαστήριο, εκτός από τις αποζημιώσεις, να αποφανθεί ότι οι δοκιμές ενός φαρμάκου που πραγματοποιήθηκαν το 1996 από την Pfizer στο βόρειο τμήμα της χώρας ήταν “παράνομες και κατακριτέες” και “δεν ήταν ούτε ανθρωπιστικές ούτε φιλανθρωπικές, αλλά είχαν καθαρά εμπορικό σκοπό”. 

Στην πρώτη προσφυγή, που είχε κατατεθεί στις 4 Ιουνίου στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, η Νιγηρία κατηγορούσε την Pfizer ότι επωφελήθηκε το 1996 από μια πολύ σοβαρή επιδημία μηνιγγίτιδας και ιλαράς στο βόρειο τμήμα της χώρας –η οποία προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς– για να δοκιμάσει σε παιδιά ένα αντιβιοτικό φάρμακο, το trovafloxacine, χωρίς την έγκριση ή τη συγκατάθεση των γονιών τους και χωρίς τη συμφωνία των τοπικών αρχών. 

Σύμφωνα με τη Νιγηρία, 11 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, από τα 200 στα οποία χορηγήθηκε αυτό το φάρμακο της Pfizer, και τα περισσότερα άλλα υποφέρουν τώρα από διάφορες παθήσεις (κώφωση, παράλυση, διαταραχές του λόγου, εγκεφαλικές βλάβες, τύφλωση). 

Η Pfizer αρνείται πως παραβίασε τη δεοντολογία και υποστηρίζει πως είχε ενεργήσει με κάθε διαφάνεια. Στις 12 Ιουλίου, υπεύθυνος του φαρμακευτικού ομίλου στη Νιγηρία είχε υποστηρίξει πως οι νιγηριανές αρχές είχαν εγκρίνει την πραγματοποίηση αυτών των θεραπευτικών δοκιμών.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα