Η Κύπρος κατήγγειλε την Τουρκία στον ΟΗΕ

default image

Η Κύπρος προχώρησε σε καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη για τις απειλές που εκτόξευσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφορικά με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε καταγγελία εναντίον του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Ηνωμένα Έθνη προχώρησε η Κύπρος μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του για τις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει λύπη για τις απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος πρωθυπουργός ακόμα και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Στην επιστολή που διαβίβασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επισημαίνεται ότι η άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα και η απαξίωσή της προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας δημιουργούν ένταση και απειλούν την πρόκληση κρίσης.

Σε καμία περίπτωση, όπως τονίζεται, δεν μπορεί η άσκηση του νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του διεθνούς δικαίου να αποτελεί αιτία πρόκλησης έντασης.

Επισημαίνεται ακόμα ότι εάν όντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις απευθείας διαπραγματεύσεις να παράσχει υποστήριξη για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό, όπως ισχυρίσθηκε στην ομιλία του, τότε θα πρέπει να ενθαρρύνει τον Ντερβίς Έρογλου να σταματήσει να υπαναχωρεί από τις συγκλίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και να εργαστεί πάνω στη συμφωνημένη βάση για την εξεύρεση λύσης.

“Επιπλέον, θα πρέπει ο ίδιος να σταματήσει να στηρίζει και να συντηρεί το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα, με την υπογραφή λεγόμενων συμφωνιών, περιλαμβανομένης και της πρόσφατης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα κατεχόμενα καιν την Τουρκία”, σημειώνεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα