Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας
Ο Χουάν Γκουαϊδό Ariana Cubillos / Associated Press

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να εξαναγκάσουν σε παραίτηση τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, που διατηρεί τον έλεγχο στη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ως τον πρόεδρο του πετρελαιοπαραγωγού κράτους της Λατινικής Αμερικής, ανήγγειλε χθες Τρίτη (19/01) ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να κάνει «πιο αποτελεσματικά στοχευμένες» τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον στη χώρα, που έχουν σκοπό να εξαναγκάσουν σε παραίτηση τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος διατηρεί τον έλεγχο.

Οι ΗΠΑ, όπως δεκάδες ακόμη χώρες-σύμμαχοί της, είχαν αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Βουλής, ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Ιανουάριο του 2019, ενστερνιζόμενες τις καταγγελίες των αντιπάλων του Νικολάς Μαδούρο ότι στις εκλογές του 2018, όταν επανεξελέγη πρόεδρος, έγινε εκτεταμένη νοθεία.

«Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική πολιτική η οποία θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, ξεκινώντας με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», έκρινε ο υποψήφιος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η προσπάθεια του Χουάν Γκουαϊδό να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο, στον οποίο προσάπτει την ευθύνη για τη βαθιά οικονομική κρίση στο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, κατηγορώντας τον παράλληλα για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχει αποτέλεσμα μέχρι εδώ.

Ο Νικολάς Μαδούρο, που χαρακτηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό μαριονέτα της Ουάσινγκτον και λέει πως αποπειράθηκε να τον ανατρέψει οργανώνοντας στρατιωτικό πραξικόπημα, είχε εκφράσει τον Νοέμβριο την ελπίδα ότι θα διεξαγόταν διάλογος «με αμοιβαίο σεβασμό» με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, έπειτα από χρόνια εντάσεων και ολοένα πιο σαρωτικών αμερικανικών κυρώσεων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα