Η Μέρκελ ορκίζεται να προωθήσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Η Μέρκελ ορκίζεται να προωθήσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Η Καγκελάριος επανέλαβε την πεποίθησή της πως η λύση στο προσφυγικό θα προέλθει από τη σωστή συνεργασία ΕΕ και Τουρκίας, χωρίς όμως να αποκλείει το κλείσιμο των συνόρων με ό, τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Σένγκεν

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την πρόθεσή της να προωθήσει τη συμφωνία με την Άγκυρα, τονίζοντας πως η εναλλακτική του κλεισίματος των συνόρων με την Ελλάδα θα είχε καταστροφικές συνέπειες. "Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις την Πέμπτη και την Παρασκευή για την προώθηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας, ως την ορθή λύση για να επιλυθεί το θέμα" του προσφυγικού δήλωσε στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο reuters.

Η Μέρκελ δήλωσε πως είναι αστείο να μιλάμε για επαναπροσδιορισμό των αριθμών επανεγκατάστασης των προσφύγων, με δεδομένο πως λιγότεροι από 1000 πρόσφυγες έχουν μετατοπιστεί μέχρι στιγμής. Η ίδια τόνισε πως η συμφωνία με την Άγκυρα είναι εκείνη που θα μπορούσε να ανατρέψει τις αιτίες των προσφυγικών ροών. Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε, θα "καταθέσουμε τα όπλα και θα κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδος-Μακεδονίας (την αποκαλεί έτσι και όχι πΓΔΜ) και Βουλγαρίας με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την Ελλάδα, την ΕΕ και τη  συνθήκη Σένγκεν".

Οι τέσσερις του Βίσεγκραντ που ενοχλούν το Βερολίνο

Η στάση των τεσσάρων χωρών αλλά και άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη προκαλεί την αντίδραση Γερμανών πολιτικών, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης. Η αντιπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σκα Κέλερ, σε συνέντευξή της στην «Osnabruecker Zeitung» εκφράζει την ανησυχία της ότι η Σύνοδος θα είναι μόνο μια κίνηση αντιπερισπασμού και ότι οι αρχηγοί «θα φορτώσουν την ευθύνη στην Ελλάδα, αντί να βρουν από κοινού μια επείγουσα λύση στην προσφυγική κρίση». Η κ. Κέλερ απορρίπτει επίσης ως «εκρηκτική ύλη για ολόκληρη την ΕΕ» την ιδέα του κλεισίματος των συνόρων.

Πιθανή θεωρεί την αποτυχία της Συνόδου και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ από τους Φιλελεύθερους (FDP): «Αν η καγκελάριος δεν καταφέρει να εκπονήσει μια ευρωπαϊκή λύση, τότε θα τεκμηριωθεί και επισήμως ότι και στην Ευρώπη ισχύει ό,τι και στον κυβερνητικό συνασπισμό μας, η Μέρκελ είναι μόνη κι έρημη. Και τότε είναι καιρός για ψήφο εμπιστοσύνης», δηλώνει στην σημερινή «Die Welt» και ζητεί τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, χαρακτηρίζοντας «λογική συνέπεια» το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αν αυτό δεν επιτευχθεί.

Η αυστριακή κυβέρνηση θα οδηγήσει σε «ανθρωπιστική καταστροφή»

Το φαινόμενο «ντόμινο» με το κλείσιμο των συνόρων στην Κεντρική Ευρώπη και στη λεγόμενη Διαδρομή των Βαλκανίων, το οποίο προκαλεί η αυστριακή κυβέρνηση θεσπίζοντας ανώτερο όριο υποδοχής προσφύγων, θα οδηγήσει σε μία «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ελλάδα, προειδοποιεί σε σημερινές δηλώσεις του το κόμμα των Πράσινων της αυστριακής αντιπολίτευσης.

Αγγίζει τα όρια του εγκλήματος, να προκαλεί κανείς συνειδητά μία τέτοια δυστυχία και να την παρουσιάζει κατόπιν ως «λύση», όταν οι συνέπειες θα είναι, εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντων άσυλο να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, να είναι άστεγοι, να βρίσκονται στους δρόμους και να υποφέρουν από πείνα, αναφέρει εκ μέρους του κόμματός της, η αρμόδια των Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αλέβ Κορούν.

Όπως σχολιάζει η ίδια, ούτε ένα «πάγιο ανώτερο όριο», ούτε ένα «ημερήσιο ανώτερο όριο» μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία. «Μία λύση μπορεί να υπάρξει μόνον από κοινού και με μία δίκαιη κατανομή των αναζητούντων προστασία σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό αναμένει, σύμφωνα με την πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση, η πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε.», τονίζει η εκπρόσωπος των Αυστριακών Πράσινων.

Η κ. Κορούν ζητά να υπάρξει υποστήριξη της Γερμανίας, με έναν συνασπισμό των «πρόθυμων» για μία από κοινού ανάληψη ευθύνης - συνασπισμό, ο οποίος θα μπορεί να βρει τους πόρους για τις επιπλέον δαπάνες που απαιτούνται για τη φιλοξενία προσφύγων, από διαφορετικά Ταμεία της Ε.Ε..

Η εκπρόσωπος των Πρασίνων ασκεί επιπλέον κριτική στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του - συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, η οποία, όπως τονίζει, με την τεχνοκρατική επικοινωνιακή πολιτική της, αποπροσανατολίζει από το γεγονός ότι πίσω από τις λέξεις «προσφυγικές ροές, μάζες, διαδρομές κ.α.» βρίσκονται άνθρωποι σε απόγνωση, που προσπαθούν να γλυτώσουν από έναν βάρβαρο εμφύλιο πόλεμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Άνγκελα Μέρκελ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προσφυγικό: Με την Ελλάδα και απέναντι στις ανατολικές χώρες το Βερολίνο

ΠΓΔΜ: Δεν έχουμε συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης

Η στάση των χωρών του Βίσεγκραντ εξοργίζει τη Γερμανία

SHARE:

24Media Network