Η Νέα Υόρκη ξόδεψε 24 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια του Τραμπ

Η Νέα Υόρκη ξόδεψε 24 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια του Τραμπ

Ο δήμος της Νέας Υόρκης πλήρωνε 308.000 δολάρια την ημέρα για τη φύλαξη του "Πύργου Τραμπ", το διάστημα από την εκλογή του έως την ορκωμοσία του και τώρα ζητεί να λάβει αποζημίωση

Συνολικά 24 εκατομμύρια δολάρια στοίχισαν στον δήμο της Νέας Υόρκης τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας του Πύργου Τραμπ στο Μανχάταν από την ημέρα της εκλογής του μέχρι την ημέρα της επίσημης ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του.

Το ημερήσιο οικονομικό κόστος υπολογίστηκε στις 308.000 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επίτροπος της αστυνομίας στη Νέα Υόρκη.

Η εξέλιξη αυτή έφερε στο επίκεντρο της δημοσιότητας το αίτημα της πόλης προς το Κογκρέσο σχετικά με τη χορήγηση αποζημίωσης για το οικονομικό κόστος των μέτρων ασφάλειας στην ιδιωτική κατοικία του Τραμπ, στον Πύργο Τραμπ επί της Πέμπτης Λεωφόρου στο Μανχάταν. Στο διαμέρισμα του αναφερόμενου πύργου εξακολουθούν να διαμένουν η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, αλλά κι ο μικρότερος γιος του.

“Ζητούμε τη χορήγηση πλήρους ομοσπονδιακής αποζημίωσης για το συνολικό οικονομικό κόστος των μέτρων ασφαλείας που εφαρμόζονται για τον πρόεδρο Τραμπ και την οικογένειά του στον Πύργο Τραμπ”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Φρέντι Γκολντστέιν, η εκπρόσωπος του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε ηλεκτρονικό μήνυμά της προς το Reuters.

Ο Επίτροπος της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ονίλ δήλωσε ότι η αστυνομία της πόλης έχει πλέον έναν διπλό ρόλο, τόσο για την προστασία της προεδρικής οικογένειας, όσο και για την προστασία των κατοίκων της πόλης.

“Ο Πύργος Τραμπ αποτελεί πλέον στόχο για όσους θέλουν να πλήξουν τρομοκρατικά τη χώρα μας, οδηγώντας στο όριό τους τις περιορισμένες οικονομικά δυνατότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που διαθέτουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ονίλ.

Δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν άμεσα οι εκπρόσωποι του προέδρου Τραμπ προκειμένου να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Ο Ντε Μπλάζιο είχε ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο χρηματοδότηση άνω των 35 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να εφαρμόζονται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για την προστασία του Τραμπ στην οικία του, στην κορυφή του ουρανοξύστη των 58 ορόφων στο Μανχάταν σε μικρή απόσταση από το κεντρικό πάρκο της Νέας Υόρκης (Central Park) που αποτελεί δημοφιλή χώρο επισκέψεων για τους τουρίστες.

Το οικονομικό κόστος των 24 εκατ. δολαρίων ήταν ουσιαστικά μικρότερο από το οικονομικό ύψος της αποζημίωσης των 35 εκατ. δολαρίων που ζητήθηκε, με τον Τραμπ να βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την εκλογή του μέχρι την ορκωμοσία του, στο διαμέρισμά του στον ομώνυμο πύργο του.

Παράλληλα, με το οικονομικό κόστος κάλυψης των μέτρων ασφάλειας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης είχε οικονομικό κόστος 1,7 εκατ. δολαρίων για το χρονικό διάστημα που ο Τραμπ παρέμεινε στην πόλη, σύμφωνα με τον Ονίλ.

Για τις ημέρες που βρίσκονται στην πόλη, η Μελάνια μαζί με το γιο του προεδρικού ζεύγους Μπάρον το οικονομικό κόστος των μέτρων ασφάλειας υπολογίζεται μεταξύ των 127.000 και 145.000 δολαρίων ημερησίως.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει επιστρέψει στο Μανχάταν από την ημέρα της επίσημης ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Τραμπ ακύρωσε κεντρική οδηγία του Ομπάμα για τους διεμφυλικούς μαθητές

Ο Τραμπ αποφάσισε: Απέλαση των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους

Προετοιμάζεται η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν

SHARE: