Η Ολλανδία προειδοποιεί τη Google για πρόστιμο

default image

Και η Ολλανδία έρχεται να προστεθεί στις Ευρωπαϊκές Χώρες που υποστηρίζουν ότι ο ιντερνετικός κολοσσός παραβιάζει τη νομοθεσία και τη προστασία των προσωπικών δεδομένων

Η Ολλανδία είναι μία από τις πιο φιλελεύθερες κοινωνίες. Πολλοί είναι οι κάτοικοι που δε κλείνουν κουρτίνες και παράθυρα στα σπίτια τους. Στη χώρα ωστόσο η ολλανδική αρχή προστασίας δεδομένων αναφέρει ότι η πολιτική απορρήτου της Google παραβιάζει τη νομοθεσία και την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι πολιτικές της Google δεν συμμορφώνονται με όσα έχει θεσπίσει η Κομισιόν αναφορικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Η έκθεση της Επιτροπής κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Google θα έπρεπε να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Η Επιτροπή είχε καλέσει την εταιρία να επιτρέψει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που γίνονται γνωστά για αυτούς. Επιπλέον, η Google θα έπρεπε να θέσει σε εφαρμογή εργαλεία, προκειμένου οι χρήστες να διαχειρίζονται τον όγκο δεδομένων που τους αφορούν και γίνονται γνωστά στο διαδίκτυο. Τέλος, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αμερικανική εταιρεία έπρεπε να διασφαλίσει ότι δεν θα αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων των χρηστών της.

Στη Google δόθηκε χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών, προκειμένου να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα γραφεία διαδικτυακής ασφάλειας σε Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Ιταλία, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Για τον λόγο αυτόν, οι υπηρεσίες διαδικτυακής ασφάλειας προχωρούν, τώρα, σε νομική δράση εναντίον της Google.

“Η έρευνα δείχνει ότι η Google δεν ενημέρωνε σωστά τους χρήστες ποια δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συνέλεγε  και για ποιους σκοπούς. Η Google περιστρέφει ένα αόρατο ιστό των προσωπικών μας δεδομένων, χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Και αυτό απαγορεύεται από το νόμο”, είπε ο πρόεδρος της ολλανδικής αρχής προστασίας δεδομένων,  Jacob Kohnstamm.

Η ολλανδική αρχή κάλεσε τη Google σε ακρόαση , μετά την οποία θα αποφασίσει εάν θα λάβει μέτρα επιβολής. Τα καθαρά έσοδα της Google πέρυσι ήταν 10,7 δισ. δολάρια.

Πηγή: qz.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα