Η οριακή κατάσταση της Γκιουβέν και το δραματικό μήνυμα του Οτσαλάν από τη φυλακή

Η οριακή κατάσταση της Γκιουβέν και το δραματικό μήνυμα του Οτσαλάν από τη φυλακή
Διαδηλωτής στην Κωνσταντινούπολη κρατά σημαία με τη φωτογραφία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν AP

Η Λεϊλά Γκιουβέν έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης μετά από 85 ημέρες απεργίας πείνας. Τι μήνυμα μετέφερε μέσω του αδελφού του από τη φυλακή ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Παρά την αποφυλάκισή της, η βουλευτής του HDP Λεϊλά Γκιουβέν έχει υποσχεθεί να συνεχίσει την απεργία πείνας που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες μέχρι οι τουρκικές αρχές να βελτιώσουν τις συνθήκες φυλάκισης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Από την Παρασκευή η Γκιουβέν δεν διώκεται πια μετά την παρέλευση ενός έτους από τη δίωξή της. Ξεκίνησε απεργία πείνας στις 8 Νοεμβρίου.

“Ο Oτσαλάν θα πρέπει να επωφεληθεί από τα δικαιώματα που έχει βάσει των νόμων της Τουρκίας”, δήλωσε η Γκιουβέν για να συμπληρώσει: “Έχω ένα μόνο στόχο: η απομόνωση να αρθεί.”

Η Γκιουβέν, παράλληλα, μοιράστηκε κάποιες λεπτομέρειες της συνάντησης του του Αμπντουλάχ Οτσαλάν με τον αδερφό του στις αρχές του μήνα. Μετά την επίσκεψη στις φυλακές του Ιμραλί ο Οτσαλάν έδωσε μήνυμα μέσω του αδελφού του ότι «κανείς δεν θα πρέπει να πεθάνει για μένα, οι απεργίες πείνας θα επιδεινώσουν το κλίμα εις βάρος μου» σύμφωνα με την Γκιουβέν.

Στο σπίτι της η βουλευτής συνοδεύεται από εθελοντή επαγγελματία υγείας. Η αρτηριακή πίεσή της ελέγχεται συνεχώς. Οι επισκέπτες φορούν καλύμματα παπουτσιών στο σπίτι και μάσκες στο στόμα. Η κόρη της Σαμπίχα Τεμισκάν βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της μητέρας της. Όπως και οι άλλοι απεργοί πείνας στην Τουρκία τρώνε ζάχαρη ή αλατισμένο νερό.

“Μία αντιπροσωπεία ήρθε από το Τμήμα Ιατρών του Ντιγιαρμπακίρ για να με εξετάσει και τους είπα ήδη ότι δεν θα δεχθώ θεραπεία”, ανέφερε η Γκιουβέν.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το HDP ότι αποτελεί πολιτικό σκέλος του ΡΚΚ. Αρκετοί βουλευτές του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συν-προέδρων Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα