Η Ουάσινγκτον θα στείλει “αμέσως” ιατρικό εξοπλισμό και συστατικά εμβολίων στην Ινδία

Η Ουάσινγκτον θα στείλει “αμέσως” ιατρικό εξοπλισμό και συστατικά εμβολίων στην Ινδία
Ινδία AP

Μόνο την Κυριακή η Ινδία κατέγραψε σχεδόν 350.000 κρούσματα και 2.767 επιπλέον θανάτους σε διάστημα 24 ωρών. Παγκόσμια αγωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν “αμέσως” συστατικά για την παραγωγή εμβολίων καθώς και ιατρικό εξοπλισμό στην Ινδία που μαστίζεται από μια έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντοπίσει την προέλευση συγκεκριμένων συστατικών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή στην Ινδία εμβολίων κατά της Covid-19, τα οποία θα παραδοθούν αμέσως στην Ινδία”, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν. Οι εξαγωγές αυτών των συστατικών περιορίζονταν μέχρι τώρα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται επίσης να στείλει επειγόντως στην Ινδία “φάρμακα, τεστ ταχείας διάγνωσης, αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό” καθώς και εμπειρογνώμονες των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συνέχισε ο Σάλιβαν, ο οποίος είχε συνομιλία την Κυριακή με τον Ινδό ομόλογό του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν επίσης τη δυνατότητα να στείλουν προμήθειες οξυγόνου, καθώς τα ινδικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη σε αυτόν τον τομέα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χρηματοδοτεί ήδη “κατά τρόπο ουσιαστικό” τις ικανότητες παραγωγής εμβολίων στην Ινδία, έτσι ώστε η χώρα να είναι σε θέση να παράγει ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έως το τέλος του 2022, δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ακριβώς όπως η Ινδία προσέφερε βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τα νοσοκομεία μας κατακλύστηκαν από ασθενείς με Covid-19 κατά την έναρξη της πανδημίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν την Ινδία τη στιγμή αυτή που έχει ανάγκη”, δήλωσε ο Σάλιβαν.

Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται τη στιγμή που πολλές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκαν την Κυριακή να προσφέρουν επείγουσα βοήθεια στην Ινδία, η οποία την Κυριακή κατέγραψε σχεδόν 350.000 κρούσματα και 2.767 επιπλέον θανάτους σε διάστημα 24 ωρών.

Εμβόλια

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έκανε λόγο για αποστολή εμβολίων στην Ινδία, καθώς εντείνεται η πολιτική πίεση στο θέμα αυτό.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου ‘Αντονι Φάουτσι θεωρούσε ωστόσο πιθανή την αποστολή στην Ινδία δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

Το απόθεμα αυτό φυλάσσεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ.

“Αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί σοβαρά”, δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι στο δίκτυο ABC.

“Πρέπει να κάνουμε περισσότερα” για να βοηθήσουμε την Ινδία, παραδέχτηκε εξηγώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν πώς “να προμηθεύσουν εμβόλια αμέσως”, αλλά και πώς να επιτρέψουν στους Ινδούς να “παράγουν οι ίδιοι τα εμβόλιά τους”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέσπισαν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ διάταγμα που ονομάζεται Defence Production Act, το οποίο απαιτεί ότι οι Αμερικανοί να έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια που παράγονται στη χώρα τους, γεγονός που περιορίζει εκ των πραγμάτων τις εξαγωγές δόσεων που παρασκευάζονται στις ΗΠΑ, αλλά και συστατικών.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν αρχικά σε μια φιλόδοξη και αποτελεσματική εκστρατεία για τον εμβολιασμό όλων των Αμερικανών”, υπογράμμισε επίσης την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Η Ινδία, η οποία έχει 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους και όπου κυριαρχεί μια νέα παραλλαγή, βλέπει το σύστημα υγείας της να καταρρέει υπό το πλήθος των ασθενών, καθώς έχει έλλειψη νοσοκομειακών κρεβατιών, αποθεμάτων οξυγόνου και φαρμάκων ζωτικής σημασίας.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τους νοσοκομειακούς διαδρόμους που είναι γεμάτοι κρεβάτια και φορεία και οικογένειες που ζητούν μάταια οξυγόνο ή μια θέση για τους οικείους που ασθενούν.

Ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India (SII) που βρίσκεται στην Ινδία, είχε ειδοποιήσει στα μέσα Απριλίου για την περιορισμένη πρόσβασή του σε ορισμένα συστατικά που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι απαραίτητα για τη μαζική παρασκευή νέων εμβολίων.

“Αξιότιμε πρόεδρε Μπάιντεν, εάν είμαστε πραγματικά ενωμένοι στην καταπολέμηση αυτού του ιού, εκ μέρους των παρασκευαστών εμβολίων εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σας παρακαλώ ταπεινά να άρετε το εμπάργκο στις εξαγωγές πρώτων υλών”, είχε ζητήσει μέσω Twitter ο Αντάρ Πουναουάλα, διευθυντής του SII.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα