Η Πελόζι δείχνει τα νύχια της στον Τραμπ: Πρότεινε να αναβληθεί το διάγγελμά του

Η Πελόζι δείχνει τα νύχια της στον Τραμπ: Πρότεινε να αναβληθεί το διάγγελμά του
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι AP

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων περνά στην αντεπίθεση χωρίς να χάνει χρόνο και εκμεταλλευόμενη το "shutdown" στο δημόσιο βάζει φρένο στο ετήσιο διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ενδεχόμενο “να βρήκε τον δάσκαλο του” στο πρόσωπο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι, σχολιάζει το “Politico.” Καθώς η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχίζεται, η σύγκρουση μεταξύ του Τραμπ και της Πελόζι προσλαμβάνει πρωτοφανή χαρακτηριστικά πολιτικής διαμάχης, με το ενδεχόμενο οι συνέπειες της σύγκρουσης αυτής, να παραμείνουν στο πολιτικό προσκήνιο των ΗΠΑ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η Πελόζι σε ιδιωτικές συζητήσεις της αναφέρεται στον πρόεδρο Τραμπ χαρακτηρίζοντας τον ως “γκρινιάρη αρχιστράτηγο,” αμφισβητώντας την ηλικιακή ωριμότητά του. Η ίδια επικαλείται τα ψέματα που έχει πει ο Τραμπ, μπροστά του, ενώ αναρωτιέται για την καταλληλότητά του να ασκεί τα προεδρικά καθήκοντα του. Παράλληλα, χλευάζει τον Αμερικανό πρόεδρο για τον κομπασμό του, αλλά και για την έλλειψη κατανόησης που τον διακρίνει.

Η Πελόζι αστειεύεται με άλλους υψηλόβαθμους Δημοκρατικούς, λέγοντας πως αν η αμερικανική κοινή γνώμη δει πως ο Τραμπ συμπεριφέρεται ιδιωτικά, τότε “θα θέλουν να τον συλλάβουν.” Μέσω της πρότασης της, για την αναβολή της ετήσιας ομιλίας του Αμερικανού προέδρου προς το αμερικανικό έθνος, μέχρι την επαναλειτουργία των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η Πελόζι προχώρησε στην μεγαλύτερη επιθετική πρόκληση που έχει κάνει μέχρι σήμερα κατά του προέδρου Τραμπ.

Μετά τα δύο χρόνια της παρουσίας του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η Πελόζι εκφράζει αυτό που αισθάνεται ο κάθε Δημοκρατικός που πρέπει να πει στον Τραμπ αρκετές φορές, όχι, όχι και όχι. Παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ μπλόκαρε στο παρελθόν αρκετές από τις πρωτοβουλίες του Τραμπ στην διάρκεια της τελευταίας κοινοβουλευτικής σύνθεσης του Κογκρέσου, η Πελόζι γίνεται η πρώτη ηγέτης των Δημοκρατικών που θέλει και μπορεί να αμφισβητήσει τον Τραμπ, μέσω της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων της, στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έτσι, ελέγχοντας κοινοβουλευτικά το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, αλλά κι έχοντας στο πλευρό της τις δημοσκοπήσεις στην πολιτική μάχη για τον τερματισμό του shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, η Πελόζι έχει την απαραίτητη πολιτική δυναμική για την ανάληψη δράσης. Αντίθετα με τους Ρεπουμπλικάνους στο Καπιτώλιο, ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να την βλάψει πολιτικά. Η επιστολή που του έστειλε χθες η Πελόζι, ζητώντας την αναβολή του ετήσιου προεδρικού διαγγέλματος προς το αμερικανικό έθνος, μέχρι την αποκατάσταση της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ήταν ένα πραγματικό πολιτικό πλήγμα στην αξιοπιστία του Αμερικανού προέδρου.

Η ίδια πρότεινε στον πρόεδρο Τραμπ ότι αντί για την ομιλία του, θα μπορούσε να στείλει μία επιστολή στο Κογκρέσο, όπως έκαναν οι Αμερικανοί πρόεδροι το 1800. “Με λύπη και με δεδομένη την κατάσταση ασφάλειας, εκτός κι αν η κυβέρνηση επαναλειτουργήσει μέσα στην εβδομάδα, προτείνω να συνεργαστούμε για να αποφασίσουμε μία άλλη κατάλληλη ημερομηνία, μετά την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το διάγγελμα αυτό ή για να σκεφτείτε να εκφραστείτε προς το έθνος, μέσω μιας επιστολής προς το Κογκρέσο, την 29η Ιανουαρίου,” έγραψε χαρακτηριστικά η Πελόζι με ηρεμία. Επρόκειτο για μία θαρραλέα πράξη που έπιασε στον ύπνο τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, μπορεί να έχει πολιτικές συνέπειες για την ίδια, προκαλώντας μερικούς Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη του Κογκρέσου κι έχουν δεύτερες σκέψεις για τον Τραμπ, να αποκτήσουν μια περισσότερο συμπαθητική άποψη για τον Αμερικανό πρόεδρο. Από την άλλη μεριά, αυτός είναι ο τρόπος δράσης της Πελόζι. Είναι σκληρή και πονηρή κι ανελέητη στις πολιτικές επιλογές της, όπως γνωρίζουν καλά οι Δημοκρατικοί, που έχουν έρθει σε σύγκρουση μαζί της.

Η ίδια δεν φοβάται τον πρόεδρο Τραμπ και είναι ικανή να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικές κινήσεις, που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τους αντιπάλους της. “Είναι σατέν, αλλά κι ατσάλινη,” δήλωσε η Δημοκρατική Άννα Άσου, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Δημοκρατικό Κόμμα και μακρόχρονη φίλη και πολιτική σύμμαχος της Πελόζι. “Είναι ζόρικη.” Υπάρχει αλήθεια όταν η ίδια λέει: “Είμαι μία γιαγιά και ξέρω να αντιμετωπίζω τον εκνευρισμό όταν το βλέπω,” δήλωσε η Πραμίλα Τζαγιαπάλ, Δημοκρατική, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Πελόζι προγραμματίζει να κάνει δύσκολη την ζωή του Τραμπ σε μία σειρά άλλων ζητημάτων, καθώς έχει στοχοποιήσει οτιδήποτε τον αφορά από τις επιχειρηματικές του σχέσεις, μέχρι την προσωπική ζωή του και την Ρωσία. Πρόκειται στην κυριολεξία για κάθε ζήτημα, το οποίο προσπάθησε να αποφύγει ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τελευταία διετία, ενώ είχε την “προστασία” του Κογρέσου που ελέγχονταν από τους Ρεπουμπλικάνους, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνθεσή του. Πρόκειται για μία δικαίωση τόσο για την Πελόζι, όσο και για τους Δημοκρατικούς που μπορούν να αναδείξουν τα ζητήματα αυτά σήμερα.

Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε τον Μάικλ Κόεν, πρώην προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ να καταθέσει στις 7 Φεβρουαρίου, ενώ μήνα πριν να οδηγεί στις φυλακές για την ποινή που του έχει επιβληθεί.

Ο ίδιος αναμένεται να δώσει πληροφορίες για πληρωμές που έγιναν σε γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι διατηρούσαν σχέσεις με τον Τραμπ. Οι πληρωμές αυτές, έγιναν σε αντάλλαγμα για την σιωπή των γυναικών, στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας έχει προγραμματιστεί για την 8η Φεβρουαρίου, η ακρόαση του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης Μάθιου Γουίτακερ, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με σκληρές ερωτήσεις για τους χειρισμούς του στην έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας. Χθες, η αρμόδια υπηρεσία (General Services Administration) μέσω αναφοράς του γενικού επιθεωρητή της, δήλωσε ότι η ίδια υπηρεσία “απαράδεκτα αγνόησε” ανησυχίες ότι η διαδικασία λίζινγκ του κτιρίου (Old Post Office) στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχείο (Trump International Hotel) είναι ενδεχόμενο να παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η αναφορά αυτή αποτέλεσε “βούτυρο στο ψωμί” των Δημοκρατικών που είχαν αποφασίσει να θέσουν και το ζήτημα αυτό. “Οι σχέσεις του Τραμπ με άλλους ανθρώπους είναι δύσκολες, αλλά όχι επειδή το θέλησαν οι ίδιοι,” δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων Ελάιζα Κάμινγκς. “Ακούστε την. Νομίζω ότι η Πελόζι προσεγγίζει το ζήτημα με ακεραιότητα και ευθύτητα αν και δεν είναι σίγουρο, για το ποιον έχει απέναντί της. Ποτέ δεν ξέρεις με τον Τραμπ, από την μια ώρα στην άλλη,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα