Zombie nation: Η πόλη που έβαλε φώτα σήμανσης για εθισμένους με το κινητό

Zombie nation: Η πόλη που έβαλε φώτα σήμανσης για εθισμένους με το κινητό
AP

Οι πεζοί που χρησιμοποιούν το κινητό τους την ώρα που διασχίζουν το δρόμο εκτίθενται σε τεράστιους κινδύνους, θέτοντας σε κίνδυνο και τους οδηγούς. Μια πρωτότυπη ιδέα που ίσως, περιορίσει τα ατυχήματα.

Ας το παραδεχθούμε. Όλοι μας (δυστυχώς) είμαστε λίγο πολύ “κολλημένοι” με τα κινητά μας τηλέφωνα και αρκετές φορές δεν τα αποχωριζόμαστε ούτε όταν περπατάμε στους δρόμους.

Το Τελ Αβίβ αποφάσισε να πάρει μια πρωτότυπη απόφαση για να προστατεύσει τους “smartphone zombies” όπως εύστοχα τους χαρακτηρίζει το Associated Press.

Η δημοτική αρχή της πόλης δημιούργησε LED φώτα στις διαβάσεις όπου υπάρχουν φωτεινοί φανοστάτες, με τη διαφορά πως αυτά τα φώτα ανάβουν πράσινο και κόκκινο όντας στο πεζοδρόμιο. Έτσι, ο χρήστης που σερφάρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περπατώντας, θα μπορεί να δει το αντίστοιχο φως σήμανσης προτού περάσει τον δρόμο.

AP

Ο Tomer Dror, επικεφαλής της δημοτικής αρχής της πόλης που είναι εμπνευστής του μέτρου, σχολίασε στο AP πως στόχος είναι να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα.

“Δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε να πάρουν τα μάτια τους από τις συσκευές τους όταν περπατούν και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο δρόμο. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να κεντρίσουμε την προσοχή”, λέει ο ίδιος.

AP

Οι φωτεινές λωρίδες, όπως θα δείτε παρακάτω, ακολουθούν τη σήμανση των φαναριών. “Είναι ένα υπέροχο μέτρο για κάποιον εθισμένο στο κινητό του και την οθόνη του”, αναφέρει κάτοικος της πόλης. “Είναι στενάχωρο ωστόσο, κοιτάζουμε όλοι κάτω ταυτόχρονα όσο περπατάμε”, σχολιάζει από τη δική του μεριά άλλος πολίτης.

AP

Συνολικά, το 38% των πεζών χρησιμοποιούν τα κινητά τους ενώ περνούν από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο, όπως δείχνει έρευνα της Transportation Research Record.

Αντίστοιχο μέτρο με το Τελ Αβίβ έχει λάβει η πόλη Bodegraven της Ολλανδίας.  Τα LED είναι κατασκευής της ολλανδικής εταιρείας “HIG Traffic Systems”.

 

Στο δε Άουγκσμπουργκ στην Γερμανία, τοποθετήθηκαν λωρίδες στο έδαφος μπροστά στις ράγες του τραμ. Όταν το τραμ πλησιάζει, οι λωρίδες φωτίζονται και προειδοποιούν τον πεζό που περπατάει με τα μάτια κολλημένα στο κινητό.

Σε άλλες πόλεις δημιουργούνται ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας για τα “ζόμπι των smartphone”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα