Η πόλη που έφτιαξε φανάρια για όσους είναι κολλημένοι με το κινητό

Η πόλη που έφτιαξε φανάρια για όσους είναι κολλημένοι με το κινητό

Η μόνη διαφορά βρίσκεται στην τοποθεσία και όχι στον τρόπο λειτουργίας τους

Ένα πραγματικά ασυνήθιστο τρόπο προκειμένου να κρατά ασφαλείς όσους είναι κολλημένοι με το κινητό τους, εφαρμόζει μια πόλη στην Ολλανδία που τοποθέτησε φανάρια στο πεζοδρόμιο.

Ο λόγος για την πόλη Bodegraven όπου, εδώ και περίπου ένα χρόνο, φωτεινές λωρίδες έχουν πάρει θέση σε διαβάσεις πεζών, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι εκείνοι που έχουν καρφωμένο το βλέμμα στη οθόνη του κινητού τους ενώ περπατούν δύσκολα δεν θα προσέξουν την ένδειξη.

Τα ιδιότυπα αυτά φανάρια που δημιούργησε η εταιρεία HIG Traffic Systems, μια εταιρεία με έδρα την πόλη Bodegraven, δεν διαφέρουν ωστόσο στον τρόπο λειτουργίας απ’ τα συμβατικά φανάρια, εκτός απ’ την τοποθεσία τους. Η πράσινη ένδειξη και εδώ σημαίνει «προχωράς» και η κόκκινη «σταμάτα».

 

Το πιλοτικό αυτό σύστημα, που λέγεται «+Lichtlijn», έχει συγκεντρώσει όμως και έντονη κριτική στην Ολλανδία. «Δεν είναι καλή ιδέα να βοηθάς τους χρήστες κινητών να κοιτάζουν στην οθόνη. Δεν θέλουμε ανθρώπους να κάνουν χρήση κινητού ενώ είναι στη μέση του δρόμου. Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να κοιτάζουν γύρω τους ώστε να ελέγχουν αν τα αυτοκίνητα σταματούν πραγματικά στους κόκκινους σηματοδότες», σημειώνει σχετικά ο Jose de Jong, εκπρόσωπος της ολλανδικής Ομοσπονδίας για την Οδική Ασφάλεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα