Η Πολωνία καθυστερεί την απαγόρευση των αμβλώσεων – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Η Πολωνία καθυστερεί την απαγόρευση των αμβλώσεων – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Διαδηλώσεις στην Πολωνία για την απαγόρευση των αμβλώσεων AP

Η κυβέρνηση της Πολωνίας καθυστερεί την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Διαδηλώσεις και αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας καθυστέρησε την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις, καθώς προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυριών και θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες που διαδηλώνουν εδώ και αρκετές μέρες στη χώρα.

“Υπάρχει μια συζήτηση και θα ήταν καλό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για διάλογο και για να βρούμε μια νέα θέση σε αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι δύσκολη και προκαλεί έντονα συναισθήματα”, δήλωσε ο Michał Dworczyk, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη (03/11), σύμφωνα με τον The Guardian.

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας σκοπεύει να κάνει ακόμη πιο αυστηρούς τους νόμους περί άμβλωσης στην Πολωνία, οι οποίοι ήταν ήδη από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι εκτρώσεις πρέπει να είναι παράνομες ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ένα έμβρυο έχει διαγνωστεί με σοβαρό και μη αναστρέψιμο γενετικό ελάττωμα. Αυτό το είδος των αμβλώσεων αντιπροσωπεύει σχεδόν όλο τον μικρό αριθμό των αμβλώσεων που εκτελούνται νόμιμα στη χώρα.

Η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, παρά την προθεσμία της Δευτέρας (02/11), και ως εκ τούτου δεν έχει τεθεί σε ισχύ. “Είναι σαφώς μια πολιτική απόφαση”, δήλωσε η Anna Wójcik, ερευνητής στο Ινστιτούτο Νομικών Σπουδών στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημών. “Οι αποφάσεις προορίζονται να δημοσιεύονται χωρίς καθυστέρηση. Είναι ένα νόμιμο τέχνασμα για την απόκρυψη της δημοσίευσης”.

Το κόμμα PiS κυβερνά την Πολωνία από το 2015 και έχει κατηγορηθεί ότι διαβρώνει δημοκρατικά πρότυπα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Η απόφαση για την άμβλωση προκάλεσε θυμό σε τεράστια μερίδα κόσμου, πέρα από τις συνηθισμένες ομάδες αντιπάλων του PiS, και η κλίμακα των διαδηλώσεων φαίνεται να εξέπληξε την κυβέρνηση. Η πιο ακραία πτέρυγα του κόμματος υποστηρίζει τη συνταγματική απόφαση, αλλά έρευνες δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της βάσης των ψηφοφόρων του κόμματος δεν υποστηρίζει τους αυστηρότερους περιορισμούς στην άμβλωση, επομένως η ιεραρχία του PiS βρίσκεται σε δύσκολο σημείο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα