Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στη Σαουδική Αραβία

Saudi women vote at a polling center during the country's municipal elections in Riyadh, Saudi Arabia, Saturday, Dec. 12, 2015. Saudi women are heading to polling stations across the kingdom on Saturday, both as voters and candidates for the first time in this landmark election. (AP Photo/Aya Batrawy)
Saudi women vote at a polling center during the country's municipal elections in Riyadh, Saudi Arabia, Saturday, Dec. 12, 2015. Saudi women are heading to polling stations across the kingdom on Saturday, both as voters and candidates for the first time in this landmark election. (AP Photo/Aya Batrawy) ASSOCIATED PRESS

Ιστορική μέρα για τη Σαουδική Αραβία, αφού από τις χθεσινές δημοτικές εκλογές αναδείχτηκε για πρώτη φορά γυναίκα υποψήφια

Μια γυναίκα εξελέγη στην περιφέρεια της Μέκκας (δυτική Σαουδική Αραβία) στις πρώτες εκλογές στο υπερσυντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στις οποίες οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική Εκλογική Επιτροπή.

Η Σάλμα μπεν Χιζάμπ αλ-Οτέιμπι εξελέγη χθες, Σάββατο, στο δημοτικό συμβούλιο της Μάντρακαχ, μιας τοποθεσίας στην περιφέρεια της Μέκκας, του πιο ιερού τόπου του ισλάμ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της τοπικής Εκλογικής Επιτροπής Οσάμα αλ-Μπαρ, ανακοινώνοντας τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Οι δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν χθες στη Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο που αρνούνταν στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου, όπως και το δικαίωμα να είναι υποψήφιες σε εκλογές.

Το βασίλειο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί μια αυστηρή και άκαμπτη εκδοχή του ισλάμ, είναι ένα από τα πιο περιοριστικά στον κόσμο για τις γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν και οφείλουν να έχουν την άδεια ενός άνδρα --ενός κηδεμόνα-- για να εργασθούν ή να ταξιδέψουν.

Χθες οι άνδρες και για πρώτη φορά και οι γυναίκες ψηφοφόροι έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ 6.000 υποψήφιων ανδρών και 900 υποψήφιων γυναικών.

Όλοι οι υποψήφιοι διεκδικούσαν μια έδρα στα 284 δημοτικά συμβούλια, τις συνελεύσεις με περιορισμένες εξουσίες που είναι οι μόνες στο βασίλειο που αποτελούνται από αιρετούς αντιπροσώπους.

Στην περιφέρειά της, η Σάλμα μπεντ Χιζάμπ αλ-Οτέιμπι είχε αντιπάλους επτά άνδρες και δύο γυναίκες, σύμφωνα με τον Οσάμα αλ-Μπαρ.

"Η συμμετοχή γυναικών στα δημοτικά συμβούλια" δείχνει μεταξυ άλλων "το ενδιαφέρον του κράτους να εμπλέξει περισσότερο αυτά τα συμβούλια στην ανάπτυξη της χώρας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της τοπικής Εκλογικής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Άνοιξαν οι κάλπες στη Σαουδική Αραβία, στις πρώτες εκλογές που συμμετέχουν και γυναίκες

SHARE:

24Media Network