Η ρατσιστική γελοιογραφία για το σχέδιο Obama

Η ρατσιστική γελοιογραφία για το σχέδιο Obama

Μια γελοιογραφία που καυτηρίαζε το σχέδιο Obama για την απέλαση αλλοδαπών από τις ΗΠΑ προκάλεσε αντιδράσεις, ρετουσαρίστηκε και τελικά κατέβηκε από αμερικανική ιστοσελίδα

Η Αμερική ζει τις τελευταίες ημέρες στον πυρετό της αντιπαράθεσης για την απόφαση Obama να προστατεύσει εκατομμύρια μετανάστες που ζουν στη χώρα από τον κίνδυνο της απέλασης. Με αφορμή λοιπόν αυτή του την απόφαση το διαδικτυακό ενημερωτικό portal ανήρτησε μια γελοιογραφία που έδειχνε μια οικογένεια ισπανόφωνων να μπαίνει από το παράθυρο στο σπίτι μιας οικογένειας λευκών Αμερικανών, που ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Thanksgiving με την παραδοσιακή γαλοπούλα.

Ο άνδρας του σκίτσου έλεγε με δηκτικό τρόπο στα υπόλοιπα μέλη της αμερικανικής οικογένειας: "Χάρη στην απόφαση για τη μετανάστευση του προέδρου, θα έχουμε μερικούς επιπλέουν καλεσμένους φέτος στο Thanksgiving".

Η ρατσιστική γελοιογραφία για το σχέδιο Obama

Η γελοιογραφία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους αναγνώστες του Indianapolis Star, που είχαν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που εισβάλουν στο σπίτι και τα οποία παραπέμπουν σε ισπανόφωνους. Η πρώτη αντίδραση του μέσου ήταν να ρετουσάρει τη φωτογραφία, αφαιρώντας το παχύ μουστάκι του κυρίου με το κόκκινο καπέλο, προσπαθώντας έτσι να μειώσει την αρνητική αίσθηση που έδινε τροφή σε στερεότυπα με βάση την καταγωγή.

Τελικά, ακόμη και το ρετούς αποδείχτηκε ανίκανο να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις, με αποτέλεσμα  η Star να κατεβάσει τη γελοιογραφία και να δημοσιοποιήσει την παρακάτω ανακοίνωση. "Αφαιρούμε τη γελοιογραφία από το site, αλλά και την σχετική ανάρτηση στο Facebook που έδειχνε έναν από τους χαρακτήρες με μουστάκι. Αυτή η ενέργεια δεν είναι κάποιο σχόλιο στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης ή μια δήλωση για το δικαίωμα του Gary (γελοιογράφου) να εκφράζει την άποψή του. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την διαφορετική άποψη. Αλλά οι αναφορές στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν κατάλληλες. Μπορούσε να εκφράσει την άποψή του με διαφορετικό τρόπο".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα
SHARE:

24Media Network