Η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με drone στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου

Διαβάζεται σε 3'
Η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με drone στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου
Ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο AP Photo Efrem Lukatsky

Τη μεγαλύτερη επίθεση με drone από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, δέχθηκε το Κίεβο. Τεράστια αναστάτωση στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Οι κάτοικοι ξύπνησαν από εκρήξεις πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου και για περισσότερες από έξι ώρες, οι κρότοι της αεράμυνας του Κιέβου αντηχούσαν στην πόλη.

Το ένα κύμα επιθέσεων διαδέχονταν το άλλο από τα βόρεια και τα ανατολικά ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων στο BBC, περισσότερα από 75 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed εκτοξεύτηκαν εναντίον της πρωτεύουσας. Όλα εκτός από ένα καταρρίφθηκαν.

Με τα αποθέματα πυραύλων της Ρωσίας να λιγοστεύουν, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed θεωρούνται μια φθηνή εναλλακτική λύση. Είναι πιο αργά από τους βαλλιστικούς πυραύλους και έχουν χαρακτηριστικό άνοιγμα φτερών.

Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από αυτή την επίθεση, αλλά τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός 11χρονου παιδιού, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Ένας παιδικός σταθμός ήταν μεταξύ των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η Μόσχα ήταν ύποπτη για την αποθήκευση πυραύλων. Αυτό έληξε απότομα το πρωί του Σαββάτου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τα πλήγματα ως πράξη “εσκεμμένης τρομοκρατίας” και δήλωσε ότι η χώρα του “θα συνεχίσει να πολεμάει για να ενώσει τον κόσμο στην άμυνα κατά της ρωσικής τρομοκρατίας”.

Προσπαθεί να εξασφαλίσει συνεχή δυτική υποστήριξη καθώς και να διαπραγματευτεί την πορεία της Ουκρανίας προς ένα πιθανό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η επίθεση έγινε την ίδια ημέρα που η Ουκρανία τιμά τη μνήμη του λιμού του Ολοντόμορ 1932-1933 – που προκλήθηκε από τον σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν – και σκότωσε πολλά εκατομμύρια Ουκρανούς.

Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας

Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας ώστε να προστατεύσει τις εξαγωγές σιτηρών της καθώς και τις περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία του στο Κίεβο σε μια διεθνή σύνοδο κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια.

«Υπάρχει έλλειμμα στην αντιαεροπορική άμυνα και αυτό δεν είναι μυστικό», είπε ο Ζελένσκι στη σύνοδο της ομάδας «Σιτηρά για την Ουκρανία», στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι από ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ελβετού προέδρου Αλέν Μπερσέ και της Λιθουανής πρωθυπουργού Ίνγκριντα Σιμονίτε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι ξένοι εταίροι της Ουκρανίας θα της εξασφαλίσουν σκάφη τα οποία θα συνοδεύουν τις νηοπομπές των φορτηγών πλοίων που αποπλέουν από ουκρανικά λιμάνια, φροντίζοντας για την ασφάλειά τους. Πρόσθεσε ότι το Κίεβο ελπίζει να επιλύσει το πρόβλημα της ανεπαρκούς αντιαεροπορικής άμυνας μέσω νέων προμηθειών από τους εταίρους του αλλά και αυξάνοντας τη δική του παραγωγή, κάτι στο οποίο, όπως διαβεβαίωσε, υπήρξε πρόοδος.

«Δεν μπορώ σήμερα να πω λεπτομέρειες για το τι κάνουμε και πού, αλλά υπάρχει πρόοδος», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα