Η Ρωσία θεωρεί πράκτορες του εξωτερικού τα ξένα ΜΜΕ

Russian President Vladimir Putin walks in a hall during his meeting with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in the Bocharov Ruchei residence in the Black Sea resort of Sochi, Russia, Monday, Nov. 13, 2017. (AP Photo/Pavel Golovkin, pool)
Russian President Vladimir Putin walks in a hall during his meeting with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in the Bocharov Ruchei residence in the Black Sea resort of Sochi, Russia, Monday, Nov. 13, 2017. (AP Photo/Pavel Golovkin, pool) AP

Σε αντίποινα για το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT περνάει νόμο που πλήττει βαθιά την ήδη περιορισμένη ελευθερία του Τύπου

Οι ρώσοι βουλευτές ενέκριναν σήμερα ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει να ορίζονται ως «πράκτορες του εξωτερικού» όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν στη χώρα, ανταποδίδοντας την αντίστοιχη απόφαση της Ουάσινγκτον για ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Συνολικά 409 βουλευτές από τους 450 ψήφισαν σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο αυτό. Κανείς δεν ψήφισε κατά.

Πλέον το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα επί του συνόλου, να επικυρωθεί από την άνω βουλή του κοινοβουλίου, κάτι που είναι τυπικό, και να υπογραφεί από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ουσιαστικά οι βουλευτές επεκτείνουν έναν νόμο του 2012 για να περιλάβουν σε αυτόν τα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι τώρα μόνο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έπρεπε να καταγράφονται ως «πράκτορες του εξωτερικού».

«Είναι μια απόφαση την οποία αναγκαστήκαμε να λάβουμε. Κανείς δεν ήθελε να την λάβει και δεν έχει επιπτώσεις στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Δούμας Πιόρτ Τολστόι.

Βάσει του νόμου του 2012 για «τους πράκτορες του εξωτερικού» οι ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και έχουν «πολιτική δραστηριότητα» έπρεπε να καταγράφονται ως τέτοιοι.

Το RT ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναγκάστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση να καταγραφεί ως «πράκτορας του εξωτερικού» βάσει του νόμου FARA, που αναγκάζει κάθε εταιρεία που εκπροσωπεί μια ξένη χώρα ή έναν ξένο οργανισμό να ενημερώνει τακτικά τις αμερικανικές αρχές για τις σχέσεις της με την εν λόγω χώρα ή τον οργανισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία
SHARE:

24Media Network