Η "συγγνώμη" της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα για τη φωτογραφία νεκρού παιδιού

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση της φωτογραφίας ενός νεκρού παιδιού
Ένα παιδί μετανάστης στα ελληνοτουρκικά σύνορα AP

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση της φωτογραφίας ενός νεκρού παιδιού. Όπως ισχυρίστηκαν, δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης των κινδύνων της παράνομης μετανάστευσης.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα ζήτησε συγγνώμη την Κυριακή διότι χρησιμοποίησε τη φωτογραφία ενός αγοριού που είχε αρρωστήσει και πεθάνει κρατούμενο στην αμερικανική επικράτεια στο πλαίσιο εκστρατείας της εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης, μετά τις οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσε.

Στην αρχική ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που κατόπιν διαγράφτηκε, η αμερικανική πρεσβεία παρότρυνε τους γουατεμαλτέκους αναγνώστες της να προσέχουν τα παιδιά τους και να μην τα εκθέτουν στους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης.

Το tweet συνοδευόταν από τη φωτογραφία ενός αγοριού 8 ετών, που είχε μπει στις ΗΠΑ μαζί με τον πατέρα του χωρίς χαρτιά. Το αγόρι αρρώστησε και πέθανε την 24η Δεκεμβρίου 2018, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στην πολιτεία του Νέου Μεξικού. Η έρευνα που διενεργήθηκε έδειξε πως το παιδί είχε γρίπη, αλλά έγινε λάθος διάγνωση και του χορηγήθηκε ακατάλληλη αγωγή.

Ένα κοριτσάκι επτά ετών, επίσης από τη Γουατεμάλα, είχε πεθάνει από αφυδάτωση ενώ τελούσε υπό κράτηση των υπηρεσιών μετανάστευσης των ΗΠΑ δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Χρήστες του Twitter στη Γουατεμάλα επισήμαναν ότι το γεγονός πως η πρεσβεία χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του αδικοχαμένου παιδιού θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή.

«Λυπούμαστε εάν προκάλεσε οδύνη η ακούσια χρησιμοποίηση της φωτογραφίας του παιδιού και διαγράψαμε τις αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που την περιείχαν», ανέφερε η πρεσβεία.

Η φωτογραφία αυτή μεταφορτώθηκε χωρίς πρόθεση να εκφοβιστεί κανένας και στο πλαίσιο της προσπάθειας μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να «ενημερώσουμε τον κόσμο για τους πολύ πραγματικούς κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ» για «τους ασυνόδευτους ανήλικους», πρόσθεσε η αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Άνθρωποι αναγκάζονται συχνά να εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σωθούν από την ενδημική βία και την ανέχεια στη Γουατεμάλα και άλλες χώρες της κεντρικής Αμερικής.

Πολλοί διέρχονται από το Μεξικό στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 2019 όμως η μεξικανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει τις ροές των παράτυπων μεταναστών κι ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες μέλη της εθνοφρουράς στα νότια και στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Έκτοτε, ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ μειώθηκε θεαματικά. Ενώ στα σύνορα με το Μεξικό είχαν προσαχθεί πάνω από 144.000 άνθρωποι τον Μάιο του 2019, ο αριθμός τους μειώθηκε σε μόλις 36.689 τον Φεβρουάριο.

Συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο στους 16.789, καθώς οι ΗΠΑ είχαν ήδη κλείσει τα σύνορά τους στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβαν οι αρχές για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό, ΗΠΑ, Twitter
SHARE: