Η 'τράπεζα βαθμών' που ξελασπώνει μαθητές σε εξετάσεις

Η 'τράπεζα βαθμών' που ξελασπώνει μαθητές σε εξετάσεις

Μειώνει το άγχος των μαθητών και περιορίζει τα σκονάκια, σύμφωνα με τους αρμόδιους. Με ποιους τρόπους θα "ξεπληρώνουν"

Ένα περίεργο σύστημα στην εκπαίδευση δοκιμάζουν τον τελευταίο καιρό στην Κίνα, καθώς οι μαθητές που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν σε εξετάσεις να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορούν να δανειστούν τους βαθμούς που χρειάζονται από την "τράπεζα βαθμών". Φυσικά, όπως ισχύει και στις πραγματικές τράπεζες, ο δανεισμός γίνεται με αντίτιμο.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της ασιατικής χώρας περιλαμβάνει ελάχιστες καθοριστικές εξετάσεις, με την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια να κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από ένα τεστ, στο τελευταίο έτος του σχολείου.

Επακόλουθο είναι οι μαθητές να νιώθουν μεγάλη πίεση ενώ πολλοί από αυτούς βρίσκουν διάφορες μεθόδους για σκονάκι, χρησιμοποιώντας μέχρι και φωτογραφικές μηχανές και ραδιοφωνικές συσκευές κρυμμένες σε κοσμήματα, γυαλιά, πορτοφόλια, στυλό, χάρακες και εσώρουχα.

Σε γυμνάσιο της Νανίνγκ, στην ανατολική Κίνα, αποφασίστηκε λοιπόν να δοκιμαστεί η "τράπεζα βαθμών", προκειμένου να απαλλαγούν οι μαθητές από το άγχος και να αποφευχθούν φαινόμενα "κλεψίματος" στις εξετάσεις.

Σύμφωνα με το εν λόγω σύστημα, οι μαθητές που δεν τα κατάφεραν στις εξετάσεις, μπορούν να δανειστούν κάποιους βαθμούς για να πιάσουν τουλάχιστον τη βάση.

Επειδή όμως τίποτα στη ζωή δεν είναι δωρεάν, είναι υποχρεωμένοι να "επιστρέψουν" τους βαθμούς που δανείστηκαν, αποδίδοντας καλύτερα σε μελλοντικές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να "ξεχρεώσουν" με επιπλέον εργασίες στα εργαστήρια ή δημόσιες παρουσιάσεις.

Το σύστημα προβλέπει, ακόμη, επιβάρυνση με τόκους ενώ οι μαθητές μπορούν να αποπληρώσουν το "χρέος" τους με δόσεις. Υπάρχουν και "κόκκινα δάνεια", δηλαδή μαθητές που δεν "ξεχρέωσαν' στο τέλος του εξαμήνου.

Πηγή: Guardian

SHARE: