Η τρομοκρατία κλονίζει τη συμφωνία των Βρυξελλών

default image

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πόσο αλλάζουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μετά το πολλαπλό χτύπημα στις Βρυξέλλες, αλλά και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει το Μαξίμου την αποχώρηση των ΜΚΟ από την Ειδομένη

Με ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης να αρνείται όλο το προηγούμενο διάστημα να δεχτεί πρόσφυγες στα εδάφη της, το χτύπημα στις Βρυξέλλες αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον σκεπτικισμό των συγκεκριμένων κρατών προκειμένου να ανοίξουν τις πύλες τους και να συμμετάσχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Αν και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο NEWS 247 πως η Ευρώπη δεν πρέπει να συνδέσει το προσφυγικό πρόβλημα με την τρομοκρατία, εντούτοις είναι γεγονός πως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει να αντιμετωπίσει τις νέες αντιδράσεις των ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστών που θα βρουν άλλη μια ευκαιρία για να «τριπλοκλειδώσουν» τα σύνορά τους.

Το «κακό σενάριο» θα ήθελε να προκληθεί ένας νέος γύρος συζητήσεων για τη ζώνη Σένγκεν και τους συνοριακούς ελέγχους στην Ευρώπη και το καλό το τρομοκρατικό χτύπημα να οδηγήσει σε μια καλύτερη συνεργασία με τη Τουρκία προκειμένου να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και να μειωθούν οι ροές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει τις επόμενες ώρες να διασφαλίσει την ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας, που έχει ως πρώτο προαπαιτούμενο την μείωση των προσφυγικών ροών από τη Τουρκία. Το αμέσως επόμενο στοίχημα είναι η ομαλή και γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου ακόμα και μέσα σε ένα δεκαήμερο.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση επισημαίνοντας τους κινδύνους που υπάρχουν για τη συμφωνία από τους πρόσφυγες που εξακολουθούν να φτάνουν από τα Τουρκικά παράλια στη Ελλάδα.

Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή στα νησιά που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές έχουν μείνει περί τους 2.000 μετανάστες – πρόσφυγες από το «παλαιό καθεστώς» και πρέπει άμεσα να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Ο στρατός αναλαμβάνει την σίτιση στην Ειδομένη

Το Συντονιστικό Όργανο για το Μεταναστευτικό συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ προκειμένου να εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα, καθώς και την ένταση που έχει προκληθεί στις Ειδομένη και έχει οδηγήσει στην αποχώρηση των ΜΚΟ.

«Δεν θέλουμε να φύγουν, όμως είναι δικαίωμα τους να κάνουν ό,τι θέλουν» τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος στο NEWS 247 εκτιμώντας τελικά ότι θα παραμείνουν στη θέση τους.

Ο προβληματισμός που υπήρχε αργά το βράδυ είχε να κάνει με το γεγονός πως πολλές από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν αναλάβει ακόμα και τη σίτιση των μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, αν δεν αλλάξει κάτι, ο στρατός από σήμερα θα αναλάβει να αναπληρώσει το κομμάτι των τροφίμων το οποίο θα λείψει από τον πληθυσμό της Ειδομένης.

Σχετικά με τα επεισόδια που προκλήθηκαν στην περιοχή αυτό που τόνιζε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας χθες το βράδυ στον ΣΚΑΪ, είναι πως «μπορεί να δημιουργηθούν παρεμβάσεις αστυνομικές σε μικρή κλίμακα, αλλά βίαιες παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν. Θα εφαρμοστεί η πειθώ».

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, σύμφωνα με πληροφορίες, για άλλη μια φορά επισημάνθηκε η ανάγκη να αδειάσει ο καταυλισμός στα βόρεια σύνορα της χώρας και ακολούθως στον Πειραιά. Για αυτό τον λόγο θα συνεχιστούν με ταχείς ρυθμούς η κατασκευή των νέων κέντρων φιλοξενίας, αλλά και η επέκταση των παλιών.

«Έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν, έχει ξεκινήσει ήδη μια μικρή ροή», υποστήριζε χθες το βράδυ ο Νίκος Τόσκας.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Προκειμένου να εξεταστούν όλα τα τελευταία δεδομένα και να καθοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθηθούν το επόμενο 10ήμερο συνεδριάζει αύριο υπό τον πρωθυπουργό το νεοσύστατο Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο επίκεντρο θα βρεθούν, πέρα από τις Βρυξέλλες και τις προσφυγικές ροές, τα νομοθετήματα που σχεδιάζει να φέρει το Μαξίμου για την ταχύτατη υλοποίηση της συμφωνίας, η αναβάθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης, οι αιτήσεις ασύλου, τα κέντρα φιλοξενίας κτλπ.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα