Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας δεν ήξερε τα ρωσικά εδάφη – “Μιλάει ο μουγκός με τον κουφό” είπε ο Λαβρόφ

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας δεν ήξερε τα ρωσικά εδάφη – “Μιλάει ο μουγκός με τον κουφό” είπε ο Λαβρόφ
Ο Sergey Lavrov και η Liz Truss AP

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Βρετανίδα ομόλογό του ότι αρνείται να ακούσει, σε μια επεισοδιακή συνάντηση στη Μόσχα.

Μόνο καλά δεν πήγε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας στη Μόσχα, με αφορμή τη ρωσο-ουκρανική κρίση, και με στόχο την εύρεση λύσης για την εκτόνωση του πολεμικού κλίματος.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ είπε πως αισθάνεται ότι γίνεται διάλογος κωφαλάλων, κατηγορώντας ευθέως όμως τη Τρας ότι ήταν απροετοίμαστη και πως δεν έχει μάθει να ακούει την άλλη πλευρά. “Λένε ότι η Ρωσία περιμένει να παγώσει το έδαφος για να μπορέσουν να περάσουν τα άρματά της εύκολα στη πλευρά της Ουκρανίας. Νομίζω πως έτσι παγωμένο ήταν και το έδαφος σήμερα με τους Βρετανούς συναδέλφους μας”, σχολίασε ο Λαβρόφ.

“Είμαι ειλικρινά απογοητευμένος για το ότι η συζήτησή μας κατέληξε σα να συζητά ο μουγκός με τον κουφό. Κάναμε ότι ακούγαμε, αλλά δεν ακούγαμε τίποτα” σχολίασε αυστηρά ο Λαβρόφ.

Η Τρας απάντησε πως δεν εμπιστεύεται τη πλευρά της Ρωσίας πως δεν θα γίνει εισβολή. Είπε πως δεν βλέπει άλλο λόγο για τη συγκέντρωση 100.000 στρατιωτών στα σύνορα “πέραν από το να απειλούν την Ουκρανία”, ενώ παράλληλα απείλησε με κυρώσεις σε περίπτωση που προχωρήσουν τα σχέδια των Ρώσων για κατάληψη εδαφών. “Αν Ρωσία μιλάει σοβαρά για διπλωματία, πρέπει να αποσύρει αυτές τις δυνάμεις και να σταματήσει τις απειλές”, σχολίασε.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι κατά το τέλος των κοινών δηλώσεων, σε μια επίδειξη δύναμης ο Λαβρόφ σηκώθηκε και έφυγε απρεπώς ως οικοδεσπότης, αφήνοντας τη Τρας μόνη μπροστά στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ενώ στη συνέχεια την περίμενε για να τη συνοδεύσει στα ενδότερα.

Στη συνέχεια ο Λαβρόφ απάντησε πως θεωρεί λυπηρό το γεγονός να ζητούν από τη πλευρά του ΝΑΤΟ να αποσύρει η Ρωσία στρατεύματα “από τα ίδια τα εδάφη της”.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη δύο διπλωματικές πηγές ανάφερε πως πίσω από τις κάμερες, σε κλειστή συνάντηση των δύο, ο Λαβρόφ ρώτησε την Τρας εάν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας επί του Ροστόφ και του Βορόνεζ, εκεί όπου έχουν μαζευτεί οι ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τρας απάντησε ότι η Βρετανία δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικές, με τον Βρετανό πρεσβευτή να επεμβαίνει για να τη διορθώσει, λέγοντάς της πως οι περιοχές αυτές είναι στη ρωσική επικράτεια.

Αργότερα, σε συνέντευξη που έδωσε στη ρωσική εφημερίδα RBC, η Τρας παραδέχθηκε πάντως πως ο Λαβρόφ αναφερόταν σε περιοχές της Ουκρανίας. Πρόσθεσε πως η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί και να αναζητήσει στρατηγικούς συμμάχους στη Δύση και πως “κανείς δεν υπονομεύει την ασφάλεια της Ρωσίας”.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Τρας είχε πει ότι η χώρα της εξοπλίζει “τις συμμάχους Βαλτικές χώρες κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας”, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών να σχολιάζει “κυρία Τρας, οι γνώσεις σας περί ιστορίας δεν είναι τίποτα εν συγκρίσει με τις γνώσεις σας περί γεωγραφίας”.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι το Λονδίνο ουδέποτε παρουσίασε αποδείξεις για να στηρίξει τις κατηγορίες του περί ρωσικής ανάμιξης στη δηλητηρίαση και τον θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, στο Λονδίνο το 2006 και στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι, το 2018. Ανέφερε ακόμη ότι η Βρετανίδα ομόλογός του δεν φρόντισε να “αλλάξει τους υψηλούς της τόνους” κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησής τους και ότι αγνόησε τις εξηγήσεις του, ενώ επαναλάμβανε δηλώσεις και απαιτήσεις που έχει κάνει και στο παρελθόν η Βρετανία.

Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση των δύο πλευρών ήταν εντελώς άκαρπη, σε συνέχεια της επίσης μη επιτυχημένης Πούτιν – Μακρόν στη Μόσχα.

Την Πέμπτη πάντως, οι εντάσεις στην περιοχή ανέβηκαν περαιτέρω λόγω της άφιξης έξι ρωσικών αποβατικών πλοίων στον κόλπο της Σεβαστούπολης εν όψει στρατιωτικών ασκήσεων. Όπως αναφέρει το Euronews, τα μεγάλα πολεμικά πλοία έφθασαν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται η κύρια βάση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, έπειτα από ένα ταξίδι από βάσεις στη βόρεια Ρωσία μέσω της Μεσογείου.

Τα γυμνάσια αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και θα δεσμεύσουν τα Στενά του Κερτς, την Αζοφκή και μέρος κομμάτια της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ουκρανίας, η οποία μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για “αδικαιολόγητες επιπλοκές στη διεθνή ναυτιλία (…) που μπορούν να προκαλέσουν πολύπλοκες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ειδικά στα λιμάνια της Ουκρανίας”.

Όσο αυτά γίνονται στον νότο, στον βορρά οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας ξεκίνησαν την ώρα που οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση κινούνται σε ένα τεντωμένο σχοινί λόγω της παρουσίας 100.000 και πλέον Ρώσων στρατιωτών στην ουκρανική μεθόριο.

Όπως σημειώνει ακόμη το Reuters, η Βρετανία δεσμεύτηκε για να στείλει στρατεύματα στη Πολωνία, “στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν επίσης στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρουμανία. Παράλληλα, βρετανικές δυνάμεις θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες και στην Εσθονία. Αναμένεται ακόμη η ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι χώρες της Βαλτικής ανησυχούν ιδιαίτερα για τη κλιμάκωση της κρίσης.

Τέλος, το Κίεβο έχει καλέσει για εκπαίδευση τους εφέδρους, ενώ ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές ασκήσεις του στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα